Evenimente regionale

Prima   -  Presa   -  Evenimente regionale - Oameni de afaceri din Moldova, România, Ucraina, Iran, Turcia, Belarus și alte țări și-au dat întâlnire la Forumul Internațional de Afaceri din municipiul Cahul

Oameni de afaceri din Moldova, România, Ucraina, Iran, Turcia, Belarus și alte țări și-au dat întâlnire la Forumul Internațional de Afaceri din municipiul Cahul

   
02.02.2018    

Circa 250 de agenți economici din țară, dar și de peste hotare au participat la Forumul Internațional de Afaceri -„Investiții în afaceri, investiții în viitor", care a avut loc în data de 1 februarie a.c. în municipiul Cahul. Evenimentul a fost organizat în cadrul celei de-a XVII-a ediţii a Expoziţiei Naţionale "Fabricat în Moldova"de către Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova, în cooperare cu Centrul Enterprise Europe Network, Agenția de Dezvoltare Regională Sud și Consiliile Raionale Cahul, Cimișlia, Leova, Taraclia și Basarabeasca.

În mesajul de deschidere a evenimentului, Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie a menționat că evoluţia economică a oricărui stat depinde în mare măsură de dezvoltarea regională, care urmăreşte intensificarea şi diversificarea activităţilor economice, stimularea investiţiilor în sectorul privat, contribuie la reducerea şomajului şi creşterea nivelului de trai a populaţiei.

 „Evenimentul de astăzi îşi propune să contribuie la consolidarea şi îmbunătăţirea relaţiilor economice dintre companiile din Republica Moldova şi potenţiali parteneri din România, Belarus, Ucraina, Turcia, Iran, dar şi din alte ţări, prin încurajarea competitivităţii produselor şi serviciilor, ca rezultat al creşterii competitivităţii acestora, prin crearea unei platforme de discuţii şi prezentare a oportunităţilor investiţionale din regiunea de sud a Republicii Moldova", a declarat Sergiu Harea.

Potrivit lui Sergiu Harea evenimentul de la Cahul este al doilea la număr, după forumul internaţional  dedicat promovării economiei regionale, care s-a desfășurat pe data de 7 iunie, 2017, în municipiul Bălţi, şi s-a soldat cu rezultate promiţătoare pentru companiile din Regiunea de Nord a ţării.

Prezentă la eveniment, Iulia Costin, Secretar General de Stat al Ministerului Economiei şi Infrastructurii al Republicii Moldova, a menționat că: "Acest forum este important pentru dezvoltarea și modernizarea economiei Republicii Moldova. Astfel de evenimente oferă producătorilor autohtoni oportunitatea de a stabili și dezvolta parteneriate cu companii străine, de a promova produsele moldovenești, de a atrage investitori străini în localitățile din regiunea de sud a Republicii Moldova".

Consilierul pentru comerț din cadrul delegației UE în R. Moldova, Vasile Plămădeală, a declarat că în contextul relațiilor bilaterale dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, și în special a celor comerciale, a existat și există o evoluție pozitivă. Unul dintre factorii care contribuie la creșterea  bilanțului comercial este Acordului de Liber Schimb semnat între RM și UE. Astfel, 65% din totalul exporturilor țării noastre merg spre statele din Uniunea Europeană. În această ordine de idei, Vasile Plămădeală a specificat că 15% din totalul produselor destinate exportului, aparțin industriei producătoare de mașini, cablajelor etc, adică produselor care relativ sunt noi pe piața din Republica Moldova. 

În calitate de gazde ale evenimentului, șefii administrațiilor publice locale de nivelele I și II, Nicolae Dandiș și Ion Groza, au salutat prezența unui număr mare de exponenți ai mediului de afaceri național și internațional în municipiul Cahul și au exprimat încerederea că acest forum investițional își va atinge scopurile în ceea ce privește promovarea potențialului economic al zonei și crearea oportunităților de atragere a investițiilor în Regiunea de Dezvoltare Sud.

Evenimentul a fost urmat de o sesiune plenară în cadrul căreia s-a discutat despre oportunitățile economice și investiționale ale Regiunii de Dezvoltare Sud.

Forumul s-a încheiat cu întrevederi bilaterale de afaceri B2B.