Prima   -  Presa   -  Noutăți - Locuitorii comunei Ecaterinovca din raionul Cimișlia vor beneficia de apă și canalizare pînă la sfărșitul anului 2011

Locuitorii comunei Ecaterinovca din raionul Cimișlia vor beneficia de apă și canalizare pînă la sfărșitul anului 2011

   
11.08.2011   2179 Accesări  

Locuitorii comunei Ecaterinovca din raionul Cimișlia vor beneficia de apă și canalizare până la sfărșitul anului 2011  în urma proiectului implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Sud ,,Reparația capitală a sistemului de canalizare, stațiilor de pompare și a stației de purificare din or. Cimișlia. Construcția sistemelor de canalizare, stațiilor de pompare și reconstrucția sistemelor de aprovizionare cu apă a satului Ecaterinovca". Lansarea proiectului a avut loc astăzi în localitatea beneficiară și a adunat specialiști din cadrul ADR Sud, locuitori ai satului și reprezentanți ai Autorităților Publice Locale.

Implementat în parteneriat cu primăria Cimișlia, proiectul prevede reparația capitală a sistemuui de canalizare, stațiilor de pompare și a stației de purificare din or. Cimișlia. Construcția sistemelor de canalizare, stațiilor de pompare și reconstrucția sistemelor de aprovizionare cu apă a satului Ecaterinovca. Racordarea sistemului de canalizare a s. Ecaterinovca la sistemul de canalizare a or. Cimișlia. Inițial lucrările sunt demarate în com. Ecaterinovca urmând ca pe parcursul anului viitor să se înceapă lucrările și or. Cimișlia. Costul total al proiectului este de 21 647 690 lei din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, durata de implementare fiinde de 23 de luni.

,,În lipsa sistemelor de canalizare și nefuncționării stației de epurare se poluează activ mediul ambiant, în special solul, apele de suprafață și cele freatice, este o necesitate să implementăm acest proiect pentru a reduce nivelul poluării și a ridica condițiile de viață", a declarat Efim Strogoteanu, Primarul comunei Ecaterinovca, beneficiar în urma proiectului.

Maria Culeșov, director al Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud a ținut să accentueze faptul că suntem obișnuiți să poluăm mediul și să utilizăm toate resursele naturale în beneficiul nostru fără a ne angaja nici într-o activitate de remediere sau de restructurare a ceea ce stricăm. Nu putem să evităm ceea ce momentan este o necesitate iar cu timpul vom sacrifica mult mai multe dacă nu ne vom conforma momentan.

La evenimentul de lansare au fost prezenți peste 100 de locuitori ai satului, primari din raionul Cimișlia, reprezentanți ai ADR Sud, Managerul de proiect - Vasile Filipov, responsabilul tehnic. Beneficiarii direcți în urma proiectului vor fi locuitorii or. Cimișlia și  ai s. Ecaterinovca, instituțiile publice din localități: 3 gimnazii, 2 grădinițe de copii, Spitalul Raional, azilul de bătrâni, 72 agenți economici din teritoriu și sectorul industrial al or. Cimișlia. În cadrul evenimentului ADR Sud,  primăria s. Ecaterinovca și partenerii proiectului au semnat un acord de parteneriat  pentru a asiguraimplimentarea cu succes a proiectului.