Prima   -  Presa   -  Noutăți - Schimb de bune practici în domeniul dezvoltării regionale dintre Moldova și Kyrgyzstan

Schimb de bune practici în domeniul dezvoltării regionale dintre Moldova și Kyrgyzstan

   
03.12.2013   2303 Accesări  

Un grup de funcționari ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) și Agențiilor de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, Centru și Sud împreună cu reprezentanți ai administrațiilor publice locale, au prezentat Kyrgyzstanului experiența în domeniul dezvoltării regionale. Aceștia au efectuat o vizită de studiu în Republica Kyrgyzstan, în perioada 26-30 noiembrie 2013. Scopul vizitei a fost efectuarea unui schimb de bune practici în domeniul dezvoltării regionale și locale.

În cadrul viziei delegația din Moldova, s-a întîlnit cu reprezentanți ai primăriilor Kara-oi și Ciolpon-Ata, regiunea Issyk-Kul și au discutat problemele dezvoltării locale, modalitățile de organizare a serviciilor publice, precum și proiectele de modernizare a infrastructurii. De asemenea, subiecte de discuție au fost și proiectele de dezvoltare finanțate din diferite surse, inclusiv prin programele de ajutor de stat,  precum și relațiile interbugetare și atragerea investițiilor. În contextul celor discutate, au fost vizitate proiecte implementate de autoritățile locale cu suportul donatorilor.

Membrii delegației au participat și la conferința internațională „Administrația publică locală și procesul de dezvoltare socio-economică: experiența Republicii Moldova, Serbiei și Kyrgyzstanului", organizată în aceeași perioadă. În prezentări, funcționarii din Moldova, au vorbit despre politica de dezvoltare regională în țara noastră: cadrul legal, instituțional și de finanțare a proiectelor de dezvoltare regională. De asemenea, ei au prezentat Strategia națională de dezvoltare regională, strategiile regionale și planurile operaționale de dezvoltare regională, inclusiv proiectele de succes și bunele practici realizate în Regiunile de dezvoltare și la nivelul comunităților locale.

Valerian Bînzaru, șeful Direcției dezvoltare regională a MDRC, a comunicat că intervențiile în cadrul conferinței au avut obiectivul de a prezenta experiența țării noastre, progresul, rezultatele înregistrate, provocările și perspectivele procesului de dezvoltare regională și socio-economică locală, în Republica Moldova. De asemenea, oficialul ne-a precizat că la eveniment au participat circa 60 reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, societății civile, agențiilor de dezvoltare regională, organizațiilor și instituțiilor donatoare din Kyrgyzstan, Serbia și Republica Moldova.

Menționăm, vizita a avut loc în cadrul proiectului „Modele durabile de dezvoltare socio-economică a regiunilor și comunităților locale: experiența Republicii Moldova, Serbiei și Kyrgyzstanului", realizat cu sprijinul Programului Est-European Parteneriat Fara Frontiere al Fundației Soros Moldova și a Programului Administratie publica a Fundatiei Soros Kyrgyzstan. Vizita a fost organizată de către Institutul de Dezvoltare Urbană, în parteneriat cu Centrul de susținere analitică și juridică din Kyrgyzstan.