Prima   -  Presa   -  Noutăți - 18 inițiative de succes au fost premiate la Gala Moldova Eco-Energetică, ediția 2013

18 inițiative de succes au fost premiate la Gala Moldova Eco-Energetică, ediția 2013

   
11.12.2013   1674 Accesări  

Peste 300 de invitați, reprezentanți ai conducerii de vârf a Republicii Moldova, miniștri, ambasadori, reprezentanți ai organizațiilor internaționale, sectorului privat, mediului academic și societății civile au participat la Gala Moldova Eco-Energetică, ediția 2013. În cadrul evenimentului au fost premiate 18 inițiative de succes de utilizare și promovare a energiei regenerabile și eficienței energetice.

„Ne-am pus drept sarcină să ne aliniem la standardele Uniunii Europene. În acest sens, am aderat la Comunitatea Energetică și intenționăm să beneficiem de calitatea de membru a unei Piețe Energetice Europene integrate. Producerea surselor regenerabile va aduce multiple beneficii cetățenilor, precum surse de venit adiționale, noi locuri de muncă, un confort termic sporit și reducerea impactului nociv asupra mediului înconjurător", a declarat Iurie Leancă, Prim-Ministru al Republicii Moldova.

60 de dosare depuse la Moldova Eco Energetică, ediția 2013, au concurat pentru titulatura de Cel Mai Bun Proiect în utilizarea sau promovarea surselor de energie regenerabilă și eficiență energetică. Dosarele înscrise în competiție au fost examinate în trei etape:

- examinarea de către panelurile de evaluare a dosarelor depuse;

- vizita de verificare în teren;

- decizia Consiliului de Coordonare.

18 finaliști - persoane fizice, întreprinderi, instituții publice, ONG-uri - au fost desemnați câștigătorii ediției 2013.

"Uniunea Europeană este încântată să sprijine a treia ediție a competiției și ceremoniei de premiere Moldova Eco-Energetica. Sporirea măsurilor de eficiență energetică și dezvoltarea sectorului energiei regenerabile sunt priorități cheie în sprijinul acordat de Uniunea Europeană Republicii Moldova. Acest proces de reforme necesită participarea activă a tuturor actorilor din Republica Moldova pentru a deveni unul de adevărat succes. Vreau să felicit toți participanții Competiției Moldova Eco-Energetică care au realizat inițiative și proiecte de succes", a declarat Pirkka Tapiola, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

Moldova Eco-Energetică este cel mai mare concurs de premiere a inițiativelor de succes în sectorul energiei regenerabile și eficienței energetice. Moldova Eco Energetică este organizată de Ministerul Economiei și Agenția pentru Eficiență Energetică, în parteneriat cu Proiectul Energie și Biomasă din Moldova, finanțat de Uniunea Europeană și co-finanțat, implementat de PNUD Moldova.