Prima   -  Presa   -  Noutăți - Al VI-lea atelier de lucru în Planificarea regională în Sectorul de alimentare cu apă și canalizare

Al VI-lea atelier de lucru în Planificarea regională în Sectorul de alimentare cu apă și canalizare

   
06.05.2014   2122 Accesări  

   

 Regiunile țării Nord, Centru și Sud au fost implicate activ în procesele inițiale de dezvoltare regională, începînd cu anul 2010. Acest lucru se efectuează în cadrul unei politici regionale elaborată de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor. La nivel regional, se dorește o eficientizare a serviciilor publice în domeniul Alimentării cu apă și Canalizare (AAC), inclusiv optimizarea nivelului calității acestor servicii prin acțiuni de modernizare a lor  în concordanță cu standardele europene, precum și asigurarea   conectării etapizate a acestor servicii la sistemele naționale.

 În acest sens, acest proces se axează pe  implicarea reprezentaților grupului de lucru, precum și a altor actori interesați în luarea deciziilor asupra nivelului de servicii dorit, în cadrul unor ateliere de lucru specializate. Acestea sint organizate  în cele 3 regiuni - Nord, Centru și Sud și au  menirea să dezvolte capacitățile de planificare sectorială la nivel regional și local. În perioada decembrie 2012 - februarie 2014 au fost organizate  5 ateliere de lucru, axate pe:

  • inițierea în procesul de planificare regională sectorială a participanților (decembrie 2012);
  • confirmarea datelor privind situația actuală în domeniul AAC și elaborarea, în mod participativ, a viziunii privind nivelul serviciilor de organizare si gestionare a rețelelor de apa si canalizare la nivel regional către anul 2018 (martie 2013);
  • prezentarea materialelor privind existenta surselor de apa în regiuni și efectuarea exercițiilor de planificare în fiecare raion (iulie 2013);
  • definitivarea planurilor sectoriale, prezentarea fișelor raioanelor inițiate în cadrul atelierului nr. 3 de lucru și a informațiilor suplimentare transmise de la raioane, prezentarea prognozelor privind dezvoltarea serviciilor de AAC cu orizont 2020, punerea în discuții a aspectelor de gender în sectorul AAC precum și identificarea unor riscuri și a durabilității conceptelor de proiecte posibile în sectorul AAC (octombrie 2013);
  • prezentarea conceptului integrat pentru sistemele de AAC, criterii de selecție a CPP, prezentarea fișei tip de concept de proiect posibil (CPP), (februarie 2014).

În acest context, s-a  desfășurat al VI-lea atelier de lucru în Planificarea regională în Sectorul de alimentare cu apă și de canalizare în Regiunea de Dezvoltare Sud, care a avut drept obiectiv prezentarea Programului Regional Sectorial din sectorul AAC, în cadrul etapei de consultare publică, inclusiv a stadiului comentariilor primite de la ADR Sud și includerea lor în versiunea curentă a documentului.

La acest atelier de lucru au  participat reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ministerului Mediului, APL,  reprezentanți ai operatorilor de apă din Regiune, consultanți GIZ, specialiști ai Agenției de Dezvoltare Regională Sud.

În cadrul atelierului au fost analizate rezultatele lucrului în atelierele precedente și a fost prezentat Programul Regional Sectorial din sectorul AAC, din Regiunea de Dezvoltare Sud, subliniind specificul  și particularitățile Regiunii Sud.

La final, s-au identificat acțiunile ce urmează a fi întreprinse, membrii grupurilor de lucru au apreciat Programul prezentat, iar pentru sfîrșitul lunii mai -începutul lui iunie, urmează să înceapă audierile publice pe marginea acestui program.