Prima   -  Presa   -  Noutăți - IDIS „Viitorul” a lansat Indicele de transparență a raioanelor din Moldova. Raioanele Ștefan Vodă și Leova se regăsesc în top, calificându-se doar la anumite categorii.

IDIS „Viitorul” a lansat Indicele de transparență a raioanelor din Moldova. Raioanele Ștefan Vodă și Leova se regăsesc în top, calificându-se doar la anumite categorii.

   
29.11.2016   1991 Accesări  

Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul" a lansat Indicele de transparență a autorităților publice locale de nivelul II din Republica Moldova. Evenimentul a avut loc la 29 noiembrie în cadrul unei conferințe de presă.


„Împreună cu partenerii din Slovacia continuăm seria de eforturi pentru a crea mai multă transparență și responsabilitate la nivelul autorităților locale și cred că vom lucra și în direcția transparentizării activității administrației centrale. Indicele transparenței este o indicație clară a faptului că eficiența autorităților contează pentru cetățeni și pentru calitatea democrației în Republica Moldova", a declarat directorul IDIS, Igor Munteanu.

La rândul său, E.S Robert Kirnag Ambasadorul Slovaciei în Republica Moldova, a subliniat „Deschiderea autorităților locale va contribui la soluționarea multor provocări cu care se confruntă autoritățile în prezent. Astfel, transparența va face autoritățile publice mai puternice și mai competitive, iar în schimb vor primi suportul cetățenilor și a societății civile".

Indicele de transparență a raioanelor, semnat de expertul Viorel Pârvan, reprezintă un instrument de monitorizare a respectării transparenței și de măsurare a gradului de responsabilizare la nivelul administrației publice locale de nivelul al doilea către cetățeni. Consiliile raionale au fost clasificate în nouă criterii de transparență care au inclus accesul la informație, participarea în procesul decizional, organizarea și desfășurarea achizițiilor publice, administrarea proprietății publice, etica profesională și conflictul de interese, bugetarea raională, serviciile sociale și investițiile. Punctajul maxim pentru administrația unui raion, incluzând toate zonele este de 100 de puncte, iar cele mai transparente raioane în acest sens sunt Soroca (55 puncte), Fălești (54 puncte) și Strășeni (52 puncte).

„Deciziile bune pregătite și adoptate într-o manieră transparentă și participativă se bucură de susținerea societății și au șanse mari de a servi interesului public. Totodată, prin sporirea transparenței, finanțele publice vor fi utilizate mai eficient, iar nivelul corupției se va reduce vizibil la nivelul autorităților publice locale"
, a menționat Viorel Pârvan

Potrivit indicelui, Consiliile raionale din Strășeni, Sângerei și Soroca sunt cele mai transparente în ce privește accesul la informație. Mai puțin deschise sunt autoritățile atunci când vine vorba de implicarea cetățenilor în procesul decizional, astfel încât autoritățile publice nu obișnuiesc să organizeze consultări publice pe marginea proiectelor de decizii. De asemenea, doar Consiliile raionale din Fălești, Edineț, Strășeni și Ștefan Vodă au plasat pe web Raportul de transparență pentru anul 2015. 

În ce privește achizițiile publice, doar Consiliile raionale din Ialoveni, Soroca și Ungheni au publicat pe web rezultatele achizițiilor publice pentru anul precedent. Arhivarea achizițiilor nu este însă o prioritate pentru majoritatea consiliilor. Totodată, analiza nivelului de transparență la capitolul utilizării banilor și patrimoniului public scoate la iveală faptul că autoritățile raionale nu aduc la cunoștință rezultatele licitațiilor/concursurilor de vânzare a bunurilor și doar jumătate din Consiliile raionale au publicat pe web bugetul raional pe anul 2016. Totuși, cele mai bune exemple de transparență la aceste capitole sunt Consiliile raionale Soroca, Strășeni, Râșcani, Fălești și Leova. 

Printre domeniile de activitate ale autorităților publice raionale este și gestionarea serviciilor de asistență socială. În acest sens, doar Consiliul raional Fălești a publicat pe pagina sa oficială informații complete despre serviciile sociale prestate în teritoriu. Autorul analizei mai remarcă interesul scăzut al administrației publice raionale față de respectarea eticii profesionale și prevenirea conflictului de interese. Astfel, deși 18 Consilii raionale au făcut public pe pagina web CV-ul președintelui, majoritatea autorităților nu au adus la cunoștința publicului declarațiile cu privire la venituri şi proprietate. Declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate ale președintelui și vicepreședinților de raion au fost publicate în totalitate doar de către Consiliile raionale din Călărași și Ungheni.

Un alt capitol analizat este „investițiile, întreprinderile municipale și participarea în societățile comerciale" Astfel, doar șapte Consilii raionale publică pe pagina web informațiile privind proiectele gestionate de administrația raionului. Totodată, lista întreprinderilor municipale este adusă la cunoștința populației doar de Consiliile raionale din Ocnița și Sângerei. Consiliul raional Sângerei și Consiliul raional din Hâncești sunt clasate pe prima poziție la capitolul transparența investițiilor și întreprinderilor municipale.

Mai multe concluzii găsiți în Concluziile evaluării nivelului de transparență a autorităților publice locale de nivelul al doilea

În cadrul evenimentului experții au prezentat și o serie de recomandări pentru aleșii locali în vederea asigurării transparenței și integrității în administrația publică locală. Printre acestea putem menționa necesitatea publicării rapoartelor anuale privind transparența în procesul decizional, anunțarea rezultatelor achizițiilor publice, consultarea publică a proiectelor de buget, elaborarea Codurilor de etică și asigurarea profesionalismului în administrarea întreprinderilor municipale.

Nivelul de transparență a raioanelor și a celor mai mari localități din Moldova este prezentat pe portalul transparenței guvernării locale: http://localtransparency.viitorul.org/. Website-ul permite cetățenilor să evalueze activitatea autorităților publice locale, să compare mai multe localități sau raioane și chiar să creeze propriul clasament. Metodologia a fost preluată de la un proiect similar implementat cu succes de Transparency International Slovacia.

Evenimentul a avut în cadrul inițiativei "Localități transparente, competitive și sustenabile financiar". Inițiativa este implementată de IDIS „Viitorul", în parteneriat cu Institutul pentru Reforme Economice și Sociale din Slovacia (INEKO), cu susținerea financiară a Programului de Asistență Oficială pentru Dezvoltare al Republicii Slovace (SlovakAid) și Ambasada SUA în Republica Moldova. Proiectul are ca scop creșterea transparenței, responsabilității financiare și competitivitatea autorităților locale din Republica Moldova.