Prima   -  Presa   -  Noutăți - La Cimișlia s-a desfășurat cea de-a V-a ediție a Festivalului Strugurelui

La Cimișlia s-a desfășurat cea de-a V-a ediție a Festivalului Strugurelui

   
04.09.2017   800 Accesări  

Cea de-a V-a ediție a Festivalului Strugurelui s-a desfășurat duminică, 3 septembrie, la Cimișlia. În cadrul festivalului au participat producători de struguri de masă din nouă raioane ale țării. Viticultorii și-au expus și au comercializat producția de ciorchini de viță-de-vie crescută și au participat la mai multe concursuri precum, „Cel mai delicios strugure", "Strugurele gigant" și „Cea mai bună prezentare".

La festival și-au dat întâlnire viticultori şi exportatori de struguri de masă din Republica Moldova şi România, savanţi din domeniu, producători de utilaje şi ambalaje pentru procesarea strugurilor, producători de material săditor viticol, furnizori de produse de uz fitosanitar şi de fertilizanţi, meşteri populari, colective artistice şi interpreţi.

Viticultorii au avut grijă să aducă la expoziţie cei mai frumoşi struguri, iar experţii de la Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură au prezentat în cadrul evenimentului mai multe soiuri de struguri rare, adaptate la condiţiile climatice din ţara noastră. 

Cel mai mare strugure expus la Festivalul Strugurelui a cântărit aproape 3 kg şi 400 de grame şi a fost adus de soţii Nicolae şi Nina Postică din satul Costeşti, raionul Ialoveni. Cuplul practică viticultura de peste 15 ani şi deţine aproape cinci hectare de viţă-de-vie. 

Întrebat cum a reuit să crească strugurele gigant, viticultorul Nicolae Postică a spus: "Secretul stă în muncă. Dacă depui muncă, obții și rezultate frumoase. Strugurele nostru cântăreşte 3 kg 380 de grame și este de soi „Rizamat" din Uzbekistan". Ciorchinele a fost vândut, în urma unei licitaţii, cu 550 de lei.

La eveniment a participat şi viceministrul Agriculturii, Iurie Uşurelu, care a menţionat că Guvernul acordă o atenţie deosebită domeniului viticulturii. "Acordăm subvenții viticultorilor începând de la defrişarea plantaţiilor învechite, după care și la etapa cultivării plantaţiilor noi și a fondării noii exploataţii agricole", a declarat viceministrul Agriculturii, Iurile Ușurelu.

Oamenii veniţi la festival au putut alege dintr-o varietate mare de struguri şi au plecat acasă cu sacoşele pline.

Festivalul Strugurelui a fost organizat de autorităţile locale din Cimişlia în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului şi Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Struguri din Moldova și a avut  ca scop promovarea producerii și consumului de struguri pentru masă, stabilirea noilor relații economice, inclusiv cu parteneri din Uniunea Europeană.