Prima   -  Presa   -  Noutăți - Regiunea de Dezvoltare Sud, promovată în cadrul Conferinței Internaționale a IMM-urilor “Specializarea inteligentă, motorul creșterii economice al regiunilor din Republica Moldova”

Regiunea de Dezvoltare Sud, promovată în cadrul Conferinței Internaționale a IMM-urilor “Specializarea inteligentă, motorul creșterii economice al regiunilor din Republica Moldova”

   
09.10.2017   462 Accesări  

Agenția de Dezvoltare Regională Sud, în parteneriat cu direcțiile economie și atragerea investițiilor din cadrul Consiliilor Raionale Cimișlia, Căușeni și Ștefan Vodă au participat recent la cel mai mare eveniment de afaceri al anului - "MOLDOVA BUSINESS WEEK 2017", care s-a desfășurat în municipiul Chișinău, în perioada 3-6 octombrie. În cadrul acestuia, a fost promovat potențialul socio-economic al Regiunii de Dezvoltare Sud.

Evenimentula culmminat cu tradiționala Conferință Internațională a IMM-urilor, cu genericul "Specializarea inteligentă, motorul creșterii economice al regiunilor din Republica Moldova", desfășurată de către Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) în parteneriat cu Ministerul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova. La eveniment au luat parte circa 350 de antreprenori, exponenți ai comunității de afaceri din țară, dar și investitori din 56 de țări, reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, precum și ai instituțiilor de suport în afaceri.

Conferința a avut drept obiectiv  prezentarea potențialulului socio-economic al regiunilor din Republica Moldova și identificarea instrumentelor de sprijin pentru reorientarea structurilor industriale către ramurile emergente și piețele internaționale.

În cadrul manifestării au fost abordate noile oportunităţi şi provocări generate de progresele înregistrate de Republica Moldova în asumarea şi implementarea cu responsabilitate a angajamentelor ce rezultă din parcursul european. Raportorii au prezentat informații privind dezvoltarea economică și competitivă a Republicii Moldova, studii și cercetări ale experților străini privind cartografierea și identificarea potențialului regional, prezentarea experienței României și Italiei de divizare a regiunilor de dezvoltare.  

Pe parcursul desfășurării conferinței, în incinta hotelului "Raddison Blue" a fost deschisă o expoziție cu produse tradiționale specifice celor 4 regiuni de dezvoltare ale Republicii Moldova (Nord, Centru, Sud și UTA Găgăuzia). În cadrul acestei expoziții, Regiunea de Dezvoltare Sud a fost reprezentată de către Agenția de Dezvoltare Sud în parteneriat cu Consiliile Raionale Cimișlia, Căușeni și Ștefan Vodă.

Administrațiile publice locale din raioanele nominalizate s-au implicat activ, au colaborat cu mediul de afaceri și au promovat, în cadrul celui mai mare eveniment de afaceri al anului, agenții economici de succes din zonă, produsele cărora sunt renumite și merită a fi cunoscute nu doar în Republca Moldova, ci și departe de hotarele țării.

Astfel, raionul Ștefan Vodă a fost reprezentat cu brio în cadrul expoziției prin intermediul producției autohtone de vinuri fabricate de „Vinăria Purcari", SRL „ET CETERA WINE", „Anfepur" SRL, „Good Season" SRL, precum și a brânzei "de Popeasca", fabricate de Gospodăria Țărănească „Osipov Vadim".

Adevărate delicii au fost prezentate vizitatorilor de GȚ„Ygrick Group" GȚ (Ștefan Vodă) și „Ecoprod-Lux" SRL (Cimișlia), specializate în creșterea migdalelor și nucilor. De asemenea, cei care au vizitat standul Regiunii de Dezvoltare Sud s-au putut convinge lesne cât de dulce și aromată este mierea produsă de GȚ „Vieru Ion Tudor" din raionul Căușeni și de SRL „Iugheta" din Cimișlia.

Raionul Cimișlia a mai promovat pe larg în cadrul expoziției vinurile Agrofirmei „Cimișlia" SA și băuturile răcoritoare ale FPC „Cogâlnic"SRL, articolele handmade Ritssa", precum și ale meșterilor populari din zonă - Leonid Nenescu (instrumente populare) și Alexandru Bulat (suvenire din corn).

Multă lume s-a oprit în "Casa Mare" a Regiunii Sud să guste și să aprecieze pâinea coaptă de autor a brutarului Dorin Mereuță de la Căușeni (SRL „CARABICA"), să admire articolele vestimentare pentru copii ale întreprinderii individuale "Brânză Valeriu" de la Căușeni, hainele pentru maturi cusute de SRL „Stîș&Style" din Ștefan Vodă și îmbrăcămintea sport fabricată de „Aimo Sport Line" SRLdin Căușeni.

La finele conferinței, cei mai buni și mai responsabili antreprenori din sfera business-ului mic și mijlociu au fost premiați.  Printre aceștia se numără și SRL "Rumobi-Prestigiu" din orașul Cimișlia, care s-a învrednicit de Diplomă de gradul I  la nominalizarea „Cel mai bun antreprenor în sfera comerțului", Gospodăria Țărănească  "Ygrick-Group" din satul Carahasani, Ștefan Vodă, care a primit Diplomă de gradul I la nominalizarea "Cel mai bun antreprenor, implementator al modelului economic "verde" și SRL "Glaciar" din raionul Basarabeasca, căreia i-a fost acordată o Diplomă de gradul II și titlul de „Cel mai tânăr antreprenor". 

Învingătorilor Concursului le-au fost înmânate Diplome de Onoare ale Guvernului "Cel mai bun antreprenor din sectorul IMM" şi premii în valoare de 5000 lei pentru premiul I și 3000 lei pentru premiul II. De asemenea, premianții  au primit cadouri de preț din partea partenerilor  concursului: WORLD BANK GROUP, Moldova Agroindbank, Proiectul Ameliorarea Competitivității, Agenția pentru Inovare și Transfer Tehnologic, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, FinComBank și Asociația femeilor antreprenoare din Moldova.

De asemenea, Diplomă de Gratitudine pentru suportul acordat ODIMM la organizarea expoziției în cadrul Conferinței Internaționale a IMM-urilor "Specializarea inteligentă, motorul creșterii economice al regiunilor din Republica Moldova" i-a fost acordată. Agenției de Dezvoltare Regională Sud.