Prima   -  Presa   -  Noutăți - Brutarii din Regiunea de Dezvoltare Sud vor învăța să coacă pâine și pizza a la Italia

Brutarii din Regiunea de Dezvoltare Sud vor învăța să coacă pâine și pizza a la Italia

   
08.11.2017   1121 Accesări  

Italienii sunt dispuși să pună umărul la dezvoltarea economică a Regiunii Sud și să împărtășească cu noi din tradițiile și expriența lor bogată în fabricarea pâinii. Despre aceasta ei au comunicat recent, în cadrul unei întrevederi pe care au avut-o, zilele acestea, la Cimișlia, cu directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud, doamna Maria Culeșov.

Reprezentanții Provinciei di Novara din Republica Italiană, cu care ADR Sud a semnat acum cinci ani în urmă un Acord de colaborare, au venit în sudul Republicii Moldova pentru a transpune în viață intenția lor de a investi în capitalul uman al țării noastre și de a acorda suport sub formă de instruire gratuită agenților economici care au deja deschise sau intenționează să inițieze afaceri în domeniul panificației și al patiseriei. 

Potrivit lor, ideea vine de la un antreprenor italian, brutar de meserie și proprietar al mai multor magazine și restaurante în țara lui, care, apropiindu-se de vârsta de pensionare, s-a gândit că ar fi bine să transmită harul său și secretul fabricării unei pâini calitative, gustoase și sănătoase, altor meseriași din breasla brutarilor sau tinerilor care ar dori să îmbrățișeze și să practice această specialitate. Și cum pâinea a depășit deja toate frontierele, devenind un produs universal, dar păstrând, totodată, în ea istoria și cultura unui popor, frații noștri italieni, care se pot lăuda cu aceleași rădăcini romanice, și-au orientat privirea nu altundeva, ci spre piața Republicii Moldova, unde, cu siguranță, este încă loc de mai bine.

S-ar părea că lucrurile sunt foarte simple când vine vorba de pâine. Cu două ingrediente de bază, apă și făină, pâinea, alimentul de bază fără de care multă lume nu-și poate imagina o masă, prinde cele mai neașteptate forme și gusturi, în funcție de imaginație și tradiție. Dar nu-i chiar așa. Dacă Italia, de exemplu, se poate mândri astăzi cu o tradiție și experiență bogată în fabricarea a nenumărate tipuri de pâine, Republca Moldova la acesl capitol mai are încă mult de muncă.

Așadar, pentru a redresa situația și a crește competitivitatea acestui produs pe piața Republicii Moldova, făcându-l să fie unul sănătos și benefic, italienii au dorit să se asigure de sprijinul ADR Sud în ceea ce privește crearea unui cadru de formare profesională și de susținere a agenților economici din Regiunea de Dezvoltare Sud, care activează în domeniul panificației și patiseriei.

Arătându-se deschisă spre o colaborare eficientă pe segmentul dat, ADR Sud a acceptat propunerea partenerilor italieni și a decis de a da curs inițiativei acestora. Astfel, începând cu luna februarie a anului 2018 se preconizează ca în Regiunea Sud să fie organizate cursuri de formare profesională în domeniile brutărie și patiserie. Până atunci însă, ADR Sud își propune să evalueze necesitățile agenților economici din regiune care activează în domeniile de referință și să identifice persoanele care necesită și doresc de a fi instruite.  

Precizăm că instruirile vor fi desfășurate gratuit, prin metoda exersării în cadrul master-classurilor oferite de brutari și patiseri italieni cu renume, ultimii aducând cu ei în Moldova nu doar tainele meseriei, ci și utilajul modern folosit în fabricarea pâinii și a produselor de panificație.