Prima   -  Presa   -  Noutăți - Tinerii și femeile fermieri – încurajați să-și lanseze propria afacere în sectorul agro-alimentar

Tinerii și femeile fermieri – încurajați să-și lanseze propria afacere în sectorul agro-alimentar

   
13.12.2017   1400 Accesări  

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului - MADRM și Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură - AIPA, cu suportul Uniunii Europene, în cadrul Programului European de Vecinătate pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală - ENPARD, au organizat, la Chișinău, conferința națională cu tematica „Oportunități de dezvoltare pentru tineri și femei în agricultura din Moldova".

Evenimentul a avut drept scop de a intensifica dialogul și comunicarea dintre toți actorii din mediul antreprenorial și cel al politicilor, dar și din sectorul agro-alimentar, precum și de a prezenta tinerilor antreprenori noile oportunități de dezvoltare a afacerilor în domeniul agricol.

În debutul conferinței, Secretarul General de Stat al MADRM, Iurie Ușurelu a vorbit despre importanța evenimentului.

„În Republica Moldova tot mai mulți tineri decid să inițieze o afacere în domeniul agricol, chiar dacă știu care sunt provocările și riscurile. Cu suportul partenerilor de dezvoltare  inițiem politici agricole pentru   a   spori   dezvoltarea   rurală   și  a  încuraja  spiritul  antreprenorial. În acest sens, conferința reprezintă un exercițiu de comunicare eficient pentru a  învăța cele mai bune lecții și a realiza un schimb de experiență", a subliniat Secretarul General de Stat al MADRM, Iurie Ușurelu, în discurs de debut al evenimentului.

Pe parcursul zilei tinerii antreprenori și-au prezentat istoriile de succes, precum și au vorbit despre suportul de care au beneficiat la inițierea afacerii, provocările și soluțiile pentru depășirea acestora.

Cei prezenți au conchis că evenimentul a constituit o platformă de comunicare eficientă, iar rezoluția adoptată la finalul evenimentului a identificat acțiuni concrete pentru facilitarea participării tinerilor și femeilor în dezvoltarea agricolă și rurală a țării, precum și procesul de elaborare a politicilor, în acest sens. Astfel, tinerii au propus: transformarea instituțiile de învățământ profesional în incubatoare de afaceri, stimularea financiară a tinerilor și femeilor pentru participarea în dezvoltarea agriculturii și afacerilor rurale, îmbunătățirea politicilor ce încurajează accesul tineretului și femeilor la terenurile agricole, creditare, finanțare și investiții în proiectele agricole, precum și încurajarea utilizării tehnologiilor moderne în agricultură și mediul rural. 

Amintim, conferința „Oportunități de dezvoltare în sectorul agricol pentru tineri și femei fermieri din Republica Moldova" este la cea de-a II-a ediție, iar Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în parteneriat cu Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură își propun ca această conferință să devină tradițională.

Evenimentul a fost organizat cu suportul proiectului UE de asistență tehnică pentru implementarea contractului de reformă sectorială „Programul European de Vecinătate pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală". (ENPARD).