Prima   -  Presa   -  Noutăți - La Basarabeasca a fost lansată elaborarea Programului raional de eficiență energetică. Documentul urmează a fi emis de autorități cu suportul ADR Sud și GIZ

La Basarabeasca a fost lansată elaborarea Programului raional de eficiență energetică. Documentul urmează a fi emis de autorități cu suportul ADR Sud și GIZ

   
08.02.2018   1185 Accesări  

În acest scop, la nivel local a fost constituit un grup de lucru pentru planificare strategică în sectorul de eficiență energetică, menirea căruia este de a elabora un plan de lucru în acest sens, de a colecta date relevante ce țin de domeniul respectiv, a identifica provocările cu care se confruntă APL în gestionarea clădirilor publice și a propune soluții optime în vederea adoptării unor măsuri de reducere a consumului de energie finală şi, implicit, a reducerii emisiilor de CO2.

Pentru a pune la punct acțiunile care urmează a fi întreprinse în perioada imediat următoare, cât și pentru a agrea structura viitorului Program de eficiență energetică al raionului Basarabeasca și a planului de acțiuni elaborat de experți în vederea implementării acestuia, grupul de lucru s-a întrunit în prima sa ședință. În cadrul acesteia, Natalia Dubalari, specialistă în planificare strategică la ADR Sud, a făcut mai întâi o trecere în revistă a documentelor de politici regionale relevante pentru sectorul de EE. De asemenea, reprezentanta ADR Sud a adus la cunoștința celor prezenți care sunt criteriile de stabilire a proiectelor prioritare din cadrul Programului Regional Sectorial de Eficiență Energetică, elaborat cu suportul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și aprobat la 11 februarie 2014 de către Consiliul Regional pentru Dezvoltare Sud.

În cele ce urmează, Anatolie Chiurcci, managerul energetic al raionului Basarabeasca, a prezentat o sinteză a datelor colectate din teritoriu privind starea de lucruri a clădirilor publice consumatoare de energie.

Iar expertul GIZ, Ion Meleștean, a  efectuat, la rândul său, o analiză preliminară a acestor date de importanță majoră, care urmează să aibă relevanță în ceea ce privește adoptarea unor decizii privind implementarea, la nivel raional, a unor soluţii de creştere a eficienţei energetice în sistemele consumatoare de energie din administrarea financiară a APL.

În cadrul aceleiași ședințe, membrii grupului de lucru pentru planificare strategică în sectorul de eficiență energetică al raionului Basarabeaca au fost familiarizați cu structura Programului raional și planului de acțiuni în domeniul eficienței energetice, acestea fiind prezentate în variantă draft de expertul GIZ Ion Muntean.

S-a convenit, de asemenea, asupra criteriilor care, pe viitor, vor sta la baza stabilirii proiectelor prioritare din cadrul Programului raional de eficiență energetică, pentru implementarea cărora autoritățile locale ale raionului Basarabeasca urmează să caute surse de finanțare.

"Asistența acordată de către ADR Sud și GIZ conducerii raionului Basarabeasca în domeniul eficientizării consumului de energie a clădirilor publice este una de o importanță majoră. Raionul Basarabeasca are nevoie de investiții a greu. Or, investițiile în educație sunt investiții în viitor. Și, în mod cert, fără o generație sănătoasă țara noastră nu va avea o dezvoltare durabilă", a declarat în cadrul ședinței Piotr Pușcari, președintele raionului Basarabeasca, reiterându-și atât sprijinul său personal, cât și implicarea tuturor responsabililor și specialiștilor din cadrul Consiliului Raional în activitățile ce țin de elaborarea Programului raional de eficiență energetică.

Activitatea grupului de lucru pentru planificare strategică în sectorul de eficiență energetică al raionului Basarabeasca este facilitată de specialiștii ADR Sud și consultanții GIZ în contextul implementării, în raionul Basarabeasca, a unui proiect de eficiență energetică, și anume "Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic „Matei Basarab" din orașul Basarabeasca".

Proiectul este implementat de ADR Sud și finanțat din fondurile Uniunii Europene, prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), în cadrul proiectului Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" (MSPL).