Prima   -  Presa   -  Noutăți - Parlamentari din Comisia mediu și dezvoltare regională au efectuat vizite de monitorizare în Regiunea de Dezvoltare Sud

Parlamentari din Comisia mediu și dezvoltare regională au efectuat vizite de monitorizare în Regiunea de Dezvoltare Sud

   
28.02.2018   1574 Accesări  

Deputați din Comisia mediu și dezvoltare regională și consultanți ai Parlamentului Republicii Moldova monitorizează procesul de implementare a politicilor statului în domeniul dezvoltării regionale și protecției mediului. În acest context miercuri, 28 februarie, aceștia au efectuat un șir de vizite de documentare în Regiunea de Dezvoltare Sud.

Membrii delegației parlamentare și-au propus astfel să faciliteze dialogul cu instituțiile regionale și locale, să identifice provocările de dezvoltare la nivel regional și să optimizeze efortul instituțiilor statului la toate nivelurile în sprijinirea dezvoltării echitabile și echilibrate pe tot teritoriul Republicii Moldova.

Vizita delegației parlamentare a început cu o deplasare la una din arterele de drum construite de ADR Sud în anul 2013, în cadrul unui proiect investițional finanțat din sursele Fondului Național de Dezvoltare Regională. Și anume, la drumul Codreni-Sagaidacul Nou din raionul Cimișlia.

La fața locului, directorul ADR Sud, Maria Culeșov, și primărița satului Porumbrei, Ioana Stoica, în calitate de beneficiar direct al acestui proiect, au adus la cunoștința demnitarilor că, drept urmare a implementarii proiectului dat, au fost construite, în varianta macadam, 4,84 km de drum ce permite conectarea drumului L580 la traseul național M3, astfel fiind asigurat accesul beneficiarilor finali la traseul M3 și  îmbunataţit accesului calatorilor şi marfurilor spre şi din 13 sate ale raioanelor Cimişlia şi Basarabeasca.

Un alt obiectiv vizitat de membrii Comisiei mediu și dezvoltare regională a Parlamentului a fost stația de pompare a apei potabile din comuna Ecaterinovca, raionul Cimișlia, construcția cărea a fost realizată în cadrul proiectului „Reparaţia capitală a sistemului de canalizare, a staţiilor de pompare şi a staţiei de purificare din or. Cimişlia; construcţia sistemelor de canalizare, staţiilor de pompare şi reconstrucţia sistemelor de aprovizionare cu apă a satului Ecaterinovca". Pentru comuna Ecaterinovca proiectul dat a prevăzut construcția integrală a sistemului de alimentare cu apă și  sanitație, au fost montate 9,5 km de apeduct și 7,4 km de canalizare și construite 2 stații de pompare, fiind astfel soluționată problema aprovizionarea cu apă şi servicii de canalizare a 1134 locuitori ai comunității date.

În cele ce urmează, parlamentarii s-au deplasat la sediul Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, unde au discutat cu angajații Agenției despre realizările și perspectivele de dezvoltare în sectoarelor prioritare de dezvoltare regională. În acest context, directorul ADR Sud, Maria Culeșov, a prezentat deputaților informații despre specificul activității Agenției și despre cele mai importante rezultate obținute în domeniul dezvoltării regionale în sudul Moldovei în perioada anilor 2011-2017.

Totodată, directorul ADR Sud i-a informat pe deputați că, în anul 2017, ADR Sud a implementat 5 proiecte finanțate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR). Costul total al acestor proiecte este aproximativ 40,6 milioane de lei. Pentru anul curent au fost alocați 31, 2 mln. lei pentru implementarea a 7 proiecte de dezvoltare regională în Regiunea Sud. De asemenea, Maria Culeșov a menționat că Agenția implementează și proiecte cu finanțarte din surse externe.

În cele ce urmează, directorul ADR Sud le-a vorbit parlamentarilor despre necesitățile Regiunii de Dezvoltare Sud în contextul atingerii obiectivului stabilit pentru următorii ani, de dezvoltare echilibrată și durabilă. În aceeași ordine de idei, deputații au aflat și despre provocările cu care se confruntă Agenția în procesul de implementare a proiectelor, șefa principalei instituții de implementare a proiectelor solicitând, totodată, implicarea demnitarilor de cel mai înal rang, în calitate de legiuitori, în soluționarea problemei stringente de majorare a alocațiilor efectuate din bugetul de stat în FNDR de la 1% la 2-3%.

În după-amiaza aceleiași zile, membrii comisiei parlamentare au pornit în vizite de documentare la alte câteva proiecte de dezvoltare regională implementate de ADR Sud în raionul Căușeni. Primul popas a fost făcut la proiectul "Drum de acces spre Muzeul memorial ,,Alexei Mateevici"din satul Zaim, raionul Căușeni", unde primarul satului, Ion Veste, le-a vorbit deputaților despre importanța acestei investiții din FNDR pentru localitate.

După care, aleșii poporului au avut ocazia să viziteze cel mai grandios complex sportiv multifuncţional din ţară, Centrul Centrul pentru Tineret şi Sport Căuşeni, obiectiv construit în cadrul proiectului regional „Consolidarea cooperării regionale între raioanele Căuşeni, Cimişlia, Ştefan Vodă, creşterea competitivităţii în promovarea modului de viaţă sănătos, pregătirea sportivilor de performanţă şi prestarea serviciilor în cadrul turismului sportiv prin edificarea Centrului de Tineret şi Sport în oraşul Căuşeni", finanțat din Fondul Național de Dezvoltare Regională și din bugetul raionului Căușeni și implementat de către Agenţia de Dezvoltare Regională Sud.

Însoțiți de autoritățile administrației publice locale ale raionului Căușeni, membrii Comisiei mediu și dezvoltare regională au mai efectuat o vizită la șantierul de lucru al proiectului "Construcţia sistemului de canalizare în sectorul Valul lui Traian şi modernizarea staţiei de epurare din oraşul Căuşeni", aflat în curs de implementare, cu suportul FNDR, din anul 2017.

Vorbind despre impactul investițiilor de care beneficiază astăzi raionul Căușeni grație alocațiilor din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, Nicolae Gorban, președintele raionului Căușeni, a punctat asupra importanței majore pe care o are proiectul dat prin faptul că acesta va conduce, în cele din urmă, la îmbunătăţirea infrastructurii de utilități, a calităţii mediului ambiant şi a condiţiilor de viaţă a cetăţenilor.
Deputații au fost însoțiți în cadrul vizitei lor în sud de șeful Secției Relații cu instituțiile de dezvoltare regională din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Eduard Ungureanu, reprezentanți ai proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" (MSPL), experți DFID și consultanți ai Parlamentului.

Vizita membrilor Comisiei mediu și dezvoltare regională a Parlamentului în Regiunea de Dezvoltare Sud a avut loc cu sprijinul proiectului MSPL.

***********

Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" (MSPL) este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Uniunea Europeană, Guvernul României, Guvernul Suediei și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).