Prima   -  Presa   -  Noutăți - La Chișinău, s-a desfășurat cea de-a IV-a ședință a Forumului moldo-polonez privind integrarea europeană

La Chișinău, s-a desfășurat cea de-a IV-a ședință a Forumului moldo-polonez privind integrarea europeană

   
01.03.2018   808 Accesări  

Cea de-a IV-a ședință a Forumului moldo-polonez privind integrarea europeană s-a desfășurat joi, 1 martie, la Chișinău.

Co-președinții au deschis cea de-a IV-a ședință a Forumului moldo-polonez privind integrarea europeană, salutând bunele rezultate ale cooperării dintre Republica Moldova și Republica Polonă.

Delegația Republicii Moldova a fost condusă de Daniela Morari, secretar de stat pentru integrarea europeană a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, co-președinte al părții moldovenești a Forumului bilateral.

Delegația poloneză a fost condusă de Bartosz Cichochki, subsecretar de stat pentru securitate, afaceri consulare și politici orientale din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polonia, copreședintele părții poloneze a Forumului bilateral.

După discursurile oficialilor și activitățile în plen, participanții la Forum s-au reunit în grupuri de lucru sectoriale și au vorbit despre sănătate, politică socială, dezvoltare rurală, garda de frontieră și securitate.

Secretarul general de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Iurie Ușurelu, a vorbit, în cadrul grupului de lucru sectorial pentru dezvoltare rurală, despre obiectivul reuniunii și importanța cooperări bilaterale.

"Ne exprimăm gratitudinea față de Guvernul Poloniei pentru sprijinul continuu acordat țării noastre. Totodată, suntem recunoscători Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din Polonia, experților polonezi pentru disponibilitatea de colaborare, comunicarea deschisă și eficientă, inclusiv pentru schimbul de experiență în domeniu", a subliniat Secretarul general de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Iurie Ușurelu, în cadrul grupului de lucru sectorial pentru Dezvoltare Rurală.

Totodată, oficialul a menționat că dialogul în grup a fost eficient, fiind discutat contextul cooperării bilaterale în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale, proiectele curente, dar potențiale proiecte comune.

Menționăm, cooperarea în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale este prevăzută în capitolul 12 al Acordului de asociere RM-UE, existând, de asemenea, acorduri bilaterale între ambele țările în domeniile agriculturii și dezvoltării regionale, fapt ce facilitează dialogul moldo-polonez.

La rândul său, Paweł Ściański șef adjunct al Departamentului pentru Dezvoltarea Zonelor Rurale din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din Polonia și-a exprimat disponibilitatea de a promova colaborarea în domeniul dezvoltării rurale și a iniția proiecte de interes comun.

"Suntem dispuși să consolidăm cooperarea pe dezvoltarea capacităților în domeniul politicilor de agricultură durabilă și de dezvoltare rurală, să acordăm suport pentru fermele mici și mijlocii din zonele rurale, precum și să continuăm să oferim sprijin pentru promovarea produselor agricole moldovenești pe piața poloneză", a precizat Paweł Ściański șef adjunct al Departamentului pentru Dezvoltarea Zonelor Rurale din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din Polonia.

În acest context, partea poloneză a menționat "Săptămâna târgurilor de struguri din Moldova" organizat în perioada 14-16 noiembrie 2017 în Polonia, la care au participat 10 producători și exportatori de struguri de masă din țara noastră și rept rezultat al evenimentului, la sfârșitul lunii decembrie 2017, 190 de tone de struguri proaspeți au fost livrate pe piață în Bronisze, Polonia.

În cadrul consultărilor părțile au constatat că programul LEADER al UE, implementat de Fondul de solidaritate al Poloniei în Moldova, a reperezentat un succes, precum și sprijinul acordat de Polonia în dezvoltarea capacităților instituționale ale ministerului, inclusiv implementarea Proiectului Twinning "Consolidarea Capacităților și Competențelor Intervenției și Plăților din Moldova Agenția pentru Agricultură (AIPA) pentru gestionarea măsurilor de susținere a dezvoltării rurale conform standardelor UE ", care este primul proiect de Twinning în domeniul subvenționării în Republica Moldova

La final, părțile au salutat prioritățile și proiectele convenite ce urmează a fi aplicate pe parcursul anului 2018 și și-au dorit o cooperare fructuoasă în acest sens.