Prima   -  Presa   -  Noutăți - Ziua Internaţională a Dunării, marcată la Giurgiuleşti

Ziua Internaţională a Dunării, marcată la Giurgiuleşti

   
29.06.2018   1105 Accesări  

În data de 29 iunie 2018, în satul Giurgiuleşti a fost marcată Ziua Internaţională a Dunării. Evenimentul a devenit tradiţional pentru localitatea din extremitatea sudică a republicii. Sărbătoarea a fost organizată de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Agenția de Dezvoltare Regională Sud, în parteneriat cu Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti, administraţia publică locală cu suportul financiar al Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA) în cadrul proiectului „Dunărea Unește”. La evenimentul festiv din faţa Casei de Cultură au participat ambasadorii Germaniei şi Italiei, reprezentanţi ai UE în Republica Moldova, Ambasadelor Austriei şi Marii Britanii, BERD, Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului și ai Agenției de Dezvoltare Regională Sud.

„Toate popoarele care trăiesc pe malurile Dunării au responsabilitatea să păstreze şi să transmită generaţiilor viitoare apele curate, mediul curat. Pentru noi cei din Giurgiuleşti, Dunărea înseamnă oportunităţi de dezvoltare, locuri de muncă, un trai mai bun aici la noi acasă”, a declarat primarul satului Giurgiuleşti, Tatiana Gălăţeanu.

Republica Moldova se află printre cele 14 ţări incluse în Strategia UE pentru regiunea Dunării, care îşi propune să protejeze mediul, să conserve resursele de apă, să asigure conexiunea între sistemele energetice şi să dezvolte transportul durabil.

Secretarul de stat al Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Dorin Andros: „Moldova deja este parte a unei platforme de discuţie foarte bună, astfel încât pe cele 11 arii prioritare existente în această Strategie noi avem drept egal cu ţările membre ale UE, să promovăm, să ajustăm legislaţia şi să beneficiem de tot suportul acestora. Există şi un program al regiunii Dunării, care ne asigură dreptul să participăm la finanţarea diferitor proiecte”.

"Ne implicăm activ în implementarea și promovarea Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, pentru că an de an, vedem foarte multe schimbări spre bine. Având numai 400 de metri de Dunăre în Republica Moldova, ne bucură faptul că avem ocazia să beneficiem de toate facilitățile strategice de care profită toată lumea de pe Dunăre", a spus directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud, Maria Culeșov. 

Pe parcursul zilei, sătenii au avut parte de un concert susţinut de Ansamblul Etnofolcloric „Giurgiuleanca”, la o victorină ecologică şi la o supă de peşte.  Manifestarea consacrată Zilei Internaţionale a Dunării s-a încheiat spre seară cu Hora Satului.