Prima   -  Presa   -  Noutăți - Rezidenții Incubatoarelor de Afaceri Cimișlia și Cahul vor putea beneficia de împrumuturi preferențiale

Rezidenții Incubatoarelor de Afaceri Cimișlia și Cahul vor putea beneficia de împrumuturi preferențiale

   
09.07.2018   1117 Accesări  

Incubatoarele de Afaceri din Cahul, Călărași și Cimișlia, membre ale Rețelei Incubatoarelor de Afaceri din Republica Moldova (RIAM) vor beneficia de un Fond de Rulment pentru facilitarea accesului la finanțare al antreprenorilor - rezidenți, sub formă de împrumut preferențial, fără dobânzi și comisioane.

Fondul de Rulment este un instrument de dezvoltare a antreprenorilor - rezidenți, de care beneficiază toate Incubatoarele de Afaceri, membre RIAM. Acordarea împrumuturilor din mijloacele financiare ale Fondului care însumează câte 300.000 lei pentru fiecare incubator, se efectuează în limita surselor disponibile şi nu constituie o obligaţie a Incubatorului de Afaceri faţă de rezidenţi. Mijloacele financiare ale Fondului pot fi alocate rezidenţilor pe o perioadă ce nu va depăşi 3 ani. Mărimea împrumutului acordat prin intermediul Fondului pentru un rezident, nu va depăşi 20% din mărimea Fondului sau 60.000 lei, acordată pe întreagă perioadă de incubare.

În scopul eficientizării procesului de informare şi consultare a IMM-urilor, în fiecare Incubator de Afaceri va fi creat un Centru de Consultanță și Asistență în Afaceri (Help Desk) similar celui existent în cadrul Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). Implementarea acestei inițiative va fi posibilă grație suportului acordat de Banca Mondială.

"Centrele de Consultanță și Asistență în Afaceri din incubatoare vor oferi servicii de consultanță privind inițierea, dezvoltarea și extinderea afacerii. Acestea vor oferi informații cu privire la programele de stat pentru sectorul IMM și sursele de finanțare existente în funcție de profilul activității, de asemenea, vor oferi asistență specializată la întocmirea planurilor de afaceri și a strategiilor pentru start-up, dar și consolidarea și dezvoltarea afacerilor existente", susține Petru Gurgurov, director general interimar ODIMM.

Actualmente, în cele unsprezece Incubatoare de Afaceri, membre ale RIAM își desfășoară activitatea în total 202 companii rezidente, dintre care 104 sunt start-up, 113 sunt gestionate de tineri și 98 de companii sunt administrate de femei. Per total au fost create 918 locuri de muncă dintre care 439 pentru femei și 385 sunt ocupate de tineri.

Reamintim că Rețeaua Incubatoarelor de Afaceri din Moldova a fost creată de către ODIMM cu suportul Uniunii Europene în anul 2013. În prezent, rețeaua include unsprezece incubatoare: Ștefan Vodă, Dubăsari, Leova, Ceadâr-Lunga, Rezina, Nisporeni, Sângerei, Soroca, Cimișlia, Cahul și Călărași.