Prima   -  Presa   -  Noutăți - Pacienții Spitalului raional Cantemir au parte de căldură și apă caldă în regim non-stop

Pacienții Spitalului raional Cantemir au parte de căldură și apă caldă în regim non-stop

   
10.12.2018   1369 Accesări  

Specialiștii Secției management proiecte din cadrul Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Sud au întreprins, recent, o vizită de lucru la Cantemir, pentru a monitoriza mersul lucrărilor în cadrul proiectului investițional de reabilitare termică a clădirii Spitalului raional Cantemir, finanțat din Fondul Național de Dezvoltare Regională. 

În cadrul vizitei de lucru au participat părțile implicate în implementarea proiectului. La început, au fost vizitate punctele termice, iar apoi a fost efectuată inspectarea clădirii spitalului pe dinafară.

La fața locului, Sergiu Straistă, directorul  SRL "Consmodern", a demonstrat punctele termice cu echipamentul instalat, a informat că lucrările de construcție a rețelei de distribuire a apei calde au fost finalizate complet, a fost instalat echipamentul de automatizare a procesului de acumulare și distribuire a apei calde, s-au finalizat lucrările de  racordare a rețelei la cazangerie și rezervoarele de acumulare a apei de la colectoarele solare. În prezent, antreprenorul a specificat că se efectuează ultimele pregătiri pentru testarea și punerea în funcțiune a sistemului de încălzire a apei și distribuirea prin sistemul construit.

La rândul său, Viorica Cuțitaru, specialist în elaborarea, implementarea și monitorizarea proiectelor la ADR Sud, a menționat că, pentru buna gestionare a echipamentului de încălzire a apei de la colectoarelor solare și cazangerie și distribuire a apei calde prin sistemul nou construit, este nevoie ca, din cadrul Spitalului raional Cantemir, să fie desemnată o persoană responsabilă. Persoana numită va participa la testarea și punerea în funcțiune a sistemului, iar ulterior aceasta va fi instruită de către antreprenor în vederea exploatării corecte a echipamentului și  sistemului de încălzire și distribuire a apei calde prin sistemul nou construit.  

Totodată, a fost stabilit că antreprenorul va instala în ambele puncte termice schemele instalațiilor termice.

Menționăm că proiectul Reabilitarea termică a clădirii IMSP „Spitalul raional Cantemir" (bloc chirurgical") a fost depus în cadrul concursului de propuneri de proiecte din anul 2016. Ulterior acesta a fost inclus în Documentul Unic de Program pentru anii 2017-2020 și aprobat spre finanțare din FNDR, cu suma 14.744 mii lei. În rezultatul licitației publice a fost contractat antreprenorul SRL "Consmodern" cu oferta lucrărilor de construcție de 12 163 444,00  mii lei.

În cadrul acestui proiect ce ține de domeniul eficiență energetică au fost efectuate măsuri de renovare a acoperișului și de termoizolare a fațadei, lucrări de schimbare a tâmplăriei și de instalare a panourilor solare, precum și de montare a sistemului de ventilare.

Investiția își propune să sporească gradul de confort al blocului chirurgical al IMSP ,,Spitalul raional Cantemir" prin eficientizarea consumului de energie termică în interiorul clădirii și să aducă beneficii celor circa 60 de mii de cetățeni, locuitori ai raionului Cantemir, care se adresează aici pentru a primi asistență și îngrijiri medicale.