Prima   -  Presa   -  Noutăți - Grupul de lucru pentru elaborarea Profilului investițional al Regiunii de Dezvoltare Sud a validat proiectul viitorului document și a audiat rezultatele analizei oportunităților de investiții efectuate în zonă

Grupul de lucru pentru elaborarea Profilului investițional al Regiunii de Dezvoltare Sud a validat proiectul viitorului document și a audiat rezultatele analizei oportunităților de investiții efectuate în zonă

   
29.01.2019   612 Accesări  

Astăzi, 29 ianuarie 2019, la Cimișlia s-a desfășurat cea de-a doua ședință a grupului de lucru regional, creat pentru elaborarea Profilului investițional al Regiunii de Dezvoltare Sud.

Ordinea de zi a ședinței a inclus mai multe subiecte, cele mai importante din ele fiind: prezentarea rezultatelor obținute în procesul de elaborare a ofertelor investiționale, prezentarea unui proiect al Profilului investițional raional, pe exemplul raionului Leova, care fiind validat de membrii grupului de lucru, va servi drept model pentru elaborarea profilurilor raionale. Acest subiect a trezit interes sporit din partea membrilor grupului de lucru, care au înaintat propuneri pentru completarea conținutului profilului investițional. În total în cadrul proiectului vor fi elaborate opt profiluri investiționale, câte unul pentru fiecare raion din Regiunea de Dezvoltare Sud, precum și un catalog investițional regional.

De asemenea, membrii grupului de lucru regional au audiat rezultatele analizei oportunităților de investiții în RDS, consemnate într-un raport elaborat în cadrul proiectului. În cadrul ședinței a fost prezentată baza de date cu ofertele investiționale elaborate în cadrul proiectului, unde sunt stocate 79 oferte investiționale înaintate de consiliile raionale din regiune. Ofertele respective vor sta la baza portalului investițional regional, care urmează a fi elaborat și lansat în cadrul proiectului, până la finele lunii mai curent. Portalul investițional va servi drept carte de vizită a regiunii pentru potențialii investitori interesați de a lansa sau dezvolta o afacere în regiunea de sud a țării.

Toate aceste produse prezentate membrilor grupului de lucru, în cadrul atelierului, sunt elaborate aplicînd abordarea participativă, cu implicarea reprezentanților consiliilor raionale  din regiune, precum și a altor instituții abilitate - Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Programul "Dezvoltare economică sustenabilă", Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), etc.

Proiectul „Poarta de Sud a Moldovei deschisă pentru Promovarea Afacerilor și Investițiilor" este finanțat de către Uniunea Europeană, în cadrul inițiativei  "Primarii pentru creștere economică", și implementat de Consiliul Raional Cimișlia în parteneriat cu ODIMM și ADR Sud. Parteneri și beneficiari în cadrul proiectului sunt Consiliile raionale Basarabeasca, Cahul, Cantemir, Căușeni, Leova, Ștefan Vodă și Taraclia.