Prima   -  Presa   -  Noutăți - Specialiștii ADR Sud învață cum să utilizeze datele geospațiale în planificarea strategică

Specialiștii ADR Sud învață cum să utilizeze datele geospațiale în planificarea strategică

   
19.03.2019   2311 Accesări  

În perioada 19-21 martie a.c., specialișii ADR Sud din componența secțiilor politici regionale și cooperare externă și management proiecte participă la primul atelier de instruire organizat în cadrul unui proiect moldo-ceh privind aplicarea Sistemul Informațional Geografic (GIS) în procesul de implementare a strategiilor de dezvoltare regională. Acest proiect își propune să contribuie la consolidarea capacităților actorilor de dezvoltare regională și la sporirea investițiilor în Regiunea de Dezvoltare Sud, în rezultatul programării eficiente.

În debutul sesiunii de instruire, Oxana Cazacu, șefa Secției politici regionale și cooperare externă la ADR Sud, a declarat că instituția își manifestă susținerea plenară în vederea implementării cu succes, în sudul țării, a acestui proiect de dezvoltare a planificării srategice, sprijinit de Agenția Cehă pentru Dezvoltare. 

„Sunt sigură că noile cunoștințe și abilități obținute de specialiștii ADR Sud în cadrul acestui proiect de dezvoltare a planificării strategice prin utilizarea datelor geospațiale, ne vor permite să trecem la un nivel superior de implementare a proiectelor. Și astfel vom putea atrage investitori în Regiunea de Dezvoltare Sud”, a menționat responsabila din cadrul ADR Sud.

În cele ce urmează, MSc. Antonín Kusbach, specialist GIS în cadrul Agenției cehe GEOtest, a oferit specialiștilor ADR Sud informații relevante despre GIS și QGIS, elementele de bază privind editarea datelor de tip vector și altele. De asemenea, specialiștii ADR Sud învață cum să creeze hărţi și cum să opereze cu date de tip raster și PDF, precum și cu servicii de cartografiere şi surse OpenStreetMap. 

Iar Pavel Ivancenco, specialist în cadrul Agenției Relații Funciare și Cadastru a Republicii Moldova, a prezentat ample informații despre infrastructura națională de date spațiale.  Specialiștii Agenției urmează să folosească aceste cunoștințe și practici în procesul de elaborare a planurilor regionale, dar și în prezentarea grafică a unor proiecte concrete.

Specialiștii Agenției urmează să folosească aceste cunoștințe și practici în procesul de elaborare a planurilor regionale, dar și în prezentarea grafică a unor proiecte concrete. Ei consideră că rezultatele acestui proiect vor declanșa un nou tip de planificare strategică în Republica Moldova, Regiunea de Dezvoltare Sud devenind astfel mai atractivă pentru investitori.

Trainingul este organizat în cadrul proiectului „Dezvoltarea regională în Republica Moldova: suport privind implementarea strategiilor regionale folosind Sistemul Informațional Geografic (GIS)". În total, pe parcursul anului 2019 specialiștii ADR Sud vor beneficia de 21 de zile de astfel de sesiuni de instruire.

Proiectul este finanțat de Agenția de Cooperare pentru Dezvoltare internațională a Republicii Cehe şi realizat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în parteneriat cu Agenția cehă GEOtest şi Agențiile de Dezvoltare Regională Nord, Centru, Sud și Găgăuzia. Conform proiectului, până la finele anului 2020, pentru cinci localități din Republica Moldova vor fi elaborate planuri de dezvoltare strategică, fiind utilizate date geospaţiale ce vor permite stabilirea fixă a limitelor geografice ale localităţilor, trasarea corectă a drumurilor locale, intersectoriale, repartizarea suprafeţelor de teren dintre case etc.