Prima   -  Presa   -  Noutăți - Experienţa avansată a Poloniei în sectorul alimentării cu apă și sanitație, preluată de către specialiștii ADR Sud

Experienţa avansată a Poloniei în sectorul alimentării cu apă și sanitație, preluată de către specialiștii ADR Sud

   
03.04.2019   1824 Accesări  

Șeful Secției management proiecte din cadrul Agenției de Dezvoltare Regională Sud, Andrei Popușoi, și consultanții regionali GIZ, Andrei Tocaru și Sergiu Pleșca, împreună cu un grup de specialişti din regiunile Republicii Moldova au participat, la finele lunii martie, la o vizită de studiu în domeniul managementului serviciilor de asigurare cu apă şi sanitaţie, desfăşurată în câteva localităţi din sud-estul Poloniei.

Vizita a început în orașul Boguchwała, unde a avut loc un atelier de lucru în cadrul căruia s-a discutat despre politicile Poloniei în sectorul de alimentare cu apă și sanitație. Totodată, specialiştilor moldoveni le-au fost prezentate regulamentele cu privire la respectarea cerințelor prevăzute de directivele europene referitoare la evoluția tarifelor la apă și menținerea tarifelor adecvate capacităţii de plată a comunității.

De asemenea, membrii delegației au vizitat, la Przemyśl, Agenţia "Apele Poloniei" - principala unitate responsabilă de gestionarea apelor la nivel național, precum și stația de tratare a apelor din localitate, instituţii pentru protecţia mediului, staţii de tratare a apei etc. La Zagórz și Solina, localități rurale cu destinații turistice, membrii delegației din țara noastră s-au documentat asupra organizării alimentării cu apă și a gestionării sistemului de canalizare în comunele mici.

În ultimele zile ale vizitei de studiu, membrii delegației din Republica Moldova au vizitat stația de tratare a apei și stația de epurare a apelor uzate din orașul Sanok.

Referindu-se la cele văzute în Polonia, la practicile avansate ale acestei țări în domeniul alimentării cu apă și sanitație, șeful Secției management proiecte la Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, Andrei Popușoi este de părere că experiența Poloniei în sectorul alimentării cu apă și sanitație este una care merită de a fi preluată și aplicată în Republica Moldova.

"Ținând cont de faptul că ADR Sud are deja implementat cu succes un proiect de anvergură în domeniul aprovizionare cu apă, cum este cel de construcție apeductului magistral Leova-Iargara, dar și având în vedere că instituția are în implementare în prezent un șir de proiecte ce țin de îmbunătățirea infrastructurii de apă și sanitație în mai multe localități din raioanele Leova și Cahul, finanțate din sursele Uniunii Europene, prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), experiența Poloniei în sectorul dat este una foarte utilă. Bunele practici ale acestei țări și, respectiv, aplicarea standardelor europene, urmează a fi preluate de noi. Vom acționa astfel încât majoritatea localităților să fie conectate la surse sigure, durabile de alimentare cu apă de suprafață, creând servicii regionale de prestare a acestor tipuri de servicii publice", a remarcat Andrei Popușoi.

Potrivit participanților, domeniile de interes în cadrul vizitei de studiu au ținut de politicile poloneze în sectorul  apă și sanitație, reglementarea tarifelor privind respectarea cerințelor directivelor europene, cadrul instituțional pentru serviciul de alimentare cu apă, relația cu administrația publică, precum și gradul de autonomie în activitățile de alimentare cu apă.

De asemenea, specialiștii din Moldova au luat act de implementarea directivei privind tratarea apelor urbane reziduale, standardele tehnice și reglementări referitoare la sistemele de alimentare cu apă și canalizare din zonele rurale și urbane, tehnologiile de tratare a apelor, tratarea apei reziduale și dezvoltarea sectorului sanitaţie în mediile rurale, managementul sistemelor mici de apă şi sanitaţie, inclusiv sistemele alternative pentru diferite tipuri de comunități.