Prima   -  Presa   -  Noutăți - Rețeaua orașelor implicate în procesul de revitalizare urbană se extinde

Rețeaua orașelor implicate în procesul de revitalizare urbană se extinde

   
21.05.2019   2186 Accesări  

În 2019, opt orașe noi sunt implicate în procesul de revitalizare urbană. Procesul de revitalizare urbană a salutat astăzi, 21 mai, încă 8 orașe, ce vor fi implicate în implementarea acestuia în zonele urbane, selectate pentru anul 2019.

Sângerei, Drochia, Ceadîr-Lunga, Vulcănești, Rezina, Strășeni, Cahul, Ștefan Vodă au decis că revitalizarea urbană este unul dintre domeniile, care merită atenție sporită din partea cetățenilor și autorităților publice locale - aceasta rezolvă, în primul rând, probleme de ordin social din zona de criză din urbă, este preocupată de sporirea calității vieții pe zone, care va duce, eventual, spre dezvoltarea integrală a orașului. Aceste 8 orașe noi au fost selectate competitiv și transparent de către Agențiile de Dezvoltare Regională în cadrul apelurilor deschise la nivelul fiecărei regiuni de dezvoltare în perioada aprilie - mai 2019 (au fost selectate câte 2 orașe la nivelul fiecărei regiuni de dezvoltare).

Cele 8 orașe urmează să se implice într-un proces complex de lucru, care demarează cu elaborarea Programelor de Revitalizare Urbană. Datorită experienței obținute de promoția orașelor participante în proces în anul 2018, noii participanți vor beneficia de o metodologie de lucru pregătită, în baza realităților din orașele din Republica Moldova.

Cele 8 orașe noi, împreună cu cele 8 orașe implicate încă din 2018, au beneficiat astăzi de un training despre procesul de revitalizare - de la noțiuni teoretice și prezentări ale rezultatelor anului trecut, la ateliere practice și discuții concrete despre crearea contextului de Revitalizare Urbană. Participanții au discutat și despre natura intervențiilor în spațiul urban prin implicarea nemijlocită a cetățenilor - procesul și programul fiind concepute în concordanță cu necesitățile locuitorilor.

Amintim că revitalizarea urbană este un proces complex, ce implică o serie de parteneri locali și regionali, iar beneficiarii principali sunt oamenii.

Articolul face parte din seria activităților implementate în contextul promovării abordării de Revitalizare Urbană în Republica Moldova cu suportul Programului Polonez de Cooperare pentru Dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone.

Sursa: http://www.centruinfo.org