Prima   -  Presa   -  Noutăți - Schimb de experiență în abordarea LEADER între Republica Moldova și Portugalia

Schimb de experiență în abordarea LEADER între Republica Moldova și Portugalia

   
19.06.2019   931 Accesări  

În perioada 17-21 iunie 2019, Grupul de Acțiune Locală "ADRIMAG" din Portugalia efectuează o vizită de lucru în Republica Moldova, cu scopul de a cunoaște procesul de implementare a programului LEADER în țara noastră și rezultatele obținute în acest domeniu. Vizita are loc în cadrul Proiectului de cooperare transnațională "Cooperarea 3G - Geoturism, Geoeducație și Geoconservare".

În cadrul vizitei, delegația din Portugalia a purtat discuții cu reprezentanții Direcției politici și programe de dezvoltare rurală a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), pentru a realiza un schimb de experiență în abordarea LEADER.

Managerul GAL "ADRIMAG", João Carlos Pinho, a precizat, în cadrul dialogului, că la nivel național, Portugalia are o experiență de 20 de ani în implementarea măsurii LEADER, iar în țara noastră  a venit pentru a-și împărtăși experiența în acest sens și pentru a vorbit despre specificul proiectelor locale.

La rândul lor, reprezentanții MADRM au vorbit despre experiența țării noastre în abordarea LEADER, activitatea Comitetului de Monitorizare și Coordonare a Implementării Programului LEADER în Republica Moldova, precum și au nominalizat bunele practici preluate din experiența Portugaliei, în dezvoltarea turismului rural, implementarea conceptului LEADER şi abordările pentru dezvoltarea locală.

Totodată, specialiștii ministerului au evidențiat implementarea abordării instrumentului LEADER în contextul realizării Strategiei Naționale de Dezvoltare Agricolă și Rurală 2014-2020 și oportunitatea de sporire a dezvoltării și diversificării economice și sociale a zonelor rurale, identificării nevoilor locale, consolidării capacității de dezvoltare și implementare a strategiilor locale de dezvoltare.

În cadrul vizitei în țara noastră, delegația portugheză va vizita Grupul de Acțiune Locală "Cișmeaua Sudului", pentru a analiza potențialul regiunii în dezvoltarea geoturismului și a asigura schimbul de practici în ceea ce ține de crearea Geoparcurilor.