Prima   -  Presa   -  Noutăți - Confort termic sporit pentru pacienții Spitalului raional Cantemir

Confort termic sporit pentru pacienții Spitalului raional Cantemir

   
31.07.2019   2066 Accesări  

Pacienții internați în blocul chirurgical al Spitalului raional Cantemir se pot bucura, astăzi, de condiții mai bune pentru tratament, după ce au fost întreprinse un șir de măsuri de reabilitare a acoperișului clădirii și termoizolare a fațadei, lucrări de tâmplărie și de instalare a panourilor solare. De asemenea, eficientizara termică a clădirii a presupus și renovarea sistemului de ventilare, asamblarea căruia se află, în prezent, pe ultima sută de metri.

De acest lucru au putut să se convingă directorul Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, Maria Culeșov, și specialiștii Secției management proiecte, efectuând o vizită de lucru la Cantemir, pentru a monitoriza mersul și calitatea desfășurării lucrărilor în cadrul proiectului investițional "Reabilitarea termică a clădirii IMSP „Spitalul raional Cantemir (bloc chirurgical)".

Împreună cu antreprenorul, managerul de proiect și responsabilul tehnic, reprezentanții ADR Sud au inspectat în totalitate obiectul pentru a evalua estimativ volumul lucrărilor executate, a discuta cu angajații instituției și pacienții privind gradul de confort și satisfacție pe care aceștia îl au de pe urma reabilitării termice a clădirii spitalului.

Totodată, responsabilii au vorbit despre necesitatea instalării în subsolul clădirii blocului chirurgical a unui sistem de ventilare automatizat. Managerul de proiect a ținut să sublinieze că automatizarea unui sistem de ventilatie cu recuperare de caldura este extrem de importanta. O automatizare insuficienta poate genera un consum ridicat, iar acest lucru se traduce prin pierderea energiei recuperate cu ajutorul aparatului, pe ventilatoare.

Menționăm că proiectul "Reabilitarea termică a clădirii IMSP „Spitalul raional Cantemir (bloc chirurgical)" este implementat de ADR Sud din mijloacele Fondului Național de Dezvoltare Regională. Acesta își propune să sporească gradului de confort al blocului chirurgical al IMSP ,,Spitalul raional Cantemir" prin eficientizarea consumului de energie termică în interiorul clădirii.

Valoarea lucrărilor în cadrul proiectului dat se ridică la 12 mln. 163 444 lei. Acest proiect investițional este în beneficiul celor circa 63 de mii de cetățeni, locuitori ai raionului Cantemir, care se adresează la Spitalul raional pentru a primi asistență și îngrijiri medicale.

"Măsurile de eficiență energetică sunt recunoscute tot mai mult ca un mijloc de a ajunge la aprovizionarea sustenabilă cu energie, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, îmbunătățirea securității aprovizionării și reducerea costurilor. Iată de ce eficiența energetică este, prin urmare, o prioritate pentru noi, iar asemenea proiecte investiționale ca cel de eficientizare energetică a Spitalului raional Cantemir sunt foarte necesare și importante", a declarat Maria Culeșov, directorul ADR Sud.