Prima   -  Presa   -  Noutăți - Georgeta Mincu, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, despre provocările și soluțiile existente pentru gestionarea eficientă a Fondului Ecologic Național

Georgeta Mincu, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, despre provocările și soluțiile existente pentru gestionarea eficientă a Fondului Ecologic Național

   
14.10.2019   470 Accesări  

297 de proiecte sunt în derulare cu finanțare de la Fondul Ecologic Național, iar pentru finalizarea acestora sunt necesari circa 550 milioane de lei. Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta MINCU, a vorbit în cadrul unei conferințe de presă despre provocările și soluțiile pentru administrarea eficientă a FEN-ului. Conferința a fost organizată după ședința Consiliului de administrare a fondului, unde au fost luate decizii importante, în acest context.

"În luna iunie 2019, am preluat un portofoliu de peste 330 de proiecte pentru un buget de circa 299 mln lei,  80% din numărul total de proiecte  fiind în domeniul de aprovizionare cu apă, canalizare și epurare a apelor reziduale, deși avem alte șase obiective de finanțare: politici și management în domeniul protecției mediului; colectare, conservare și distrugere a poluanților organici persistenți, gestionarea deșeurilor; securitate ecologică a mediului; monitoring calității mediului, prevenirea și protecția împotriva inundațiilor; investigații științifice în domeniul protecției mediului; protecția şi conservarea biodiversității, extinderea suprafețelor acoperite cu păduri. Multe proiecte au contractele de grant expirate, nu a fost alocată contribuția beneficiarilor și nu deținem o informație actualizată privind starea proiectelor la zi și a lucrărilor efectuate", a menționat doamna ministru.

Potrivit ministrului, principalele provocări în administrarea FEN sunt: lipsa cadrului instituțional, legal și a personalului suficient pentru administrare și contribuția beneficiarilor, în mărime de 15%, inclusiv documentele justificative necesare.

"Drept soluții urmează în perioada următoare să angajăm personal care să efectueze monitorizarea proiectelor în teritoriu și să recomande proiectele gata pentru rambursarea cheltuielilor. În același context, MADRM a elaborat un Regulament nou privind administrarea Fondului Ecologic Național, ce va facilita activitatea acestuia. Documentul este în proces de definitivare. Totodată, pentru asigurarea transparenței banilor publici MADRM a creat o bază de date a proiectelor ce oferă informații detaliate despre localitatea, raionul, numărul de beneficiari, valoarea totală a proiectului, contribuția administrației locale și obligațiile fondului, precum și sumele transferate. Lista poate fi vizualizată pe pagina web a ministerului", a subliniat ministrul Georgeta MINCU.

Totodată, doamna ministru a menționat că urmare a ședinței Consiliului de administrare a FEN, au fost aprobate spre finanțare cinci proiecte noi:

a)    Crearea și ameliorarea spațiilor verzi, în cadrul proiectului vor fi procurat material săditor ce va distribuit autorităților publice locale;

b)    Inventarierea zăcămintelor și manifestărilor de substanțe minerale utile solide de pe teritoriul țării;

c)     Conservarea și îmbunătățirea fertilității solului în Parcul Național Orhei;

d)    Lucrări de întărire a digului de protecție și stabilizarea terasamentelor la depozitul de deșeuri din comuna Țânțăreni;

e)    Achiziționarea unui compactor pentru deșeuri cu lanț de nivelare pentru autoritățile locale din municipiul Chișinău.

La final, oficialul a precizat că, de la începutul anului curent, pentru realizarea proiectelor au fost transferate circa 120 mln de lei, iar soldul disponibil, la zi, în Fondul Ecologic Național, este de 178 mln de lei. Potrivit deciziei Consiliului, banii vor fi direcționați prioritar spre proiectele care se află la etapa finală de realizare.

Notă: Fondul Ecologic Național (FEN) activează în conformitate cu prevederile HG nr. 988/1998 despre aprobarea Regulamentului privind fondurile ecologice și este administrat de un Consiliu compus din șapte membri.