Prima   -  Presa   -  Noutăți - Membrii AEP „Alimentare cu apă și canalizare în raionul Cahul” s-au întrunit în ședințe

Membrii AEP „Alimentare cu apă și canalizare în raionul Cahul” s-au întrunit în ședințe

   
29.10.2019   1762 Accesări  

 

La  data de 15 și 22 octombrie 2019, în incinta Primăriei municipiului Cahul, au fost organizate două ședințe a Agenției de Executare a Proiectului (AEP) „Alimentare cu apă și canalizare în raionul Cahul”, finanțat de Guvernul Germaniei prin intermediul Băncii germane de Dezvoltare KfW. 

În cadrul ședinței din data de 15 octombrie a.c. a fost pus în discuție, de către membrii AEP,  Raportul de începere a Proiectului de Alimentare cu apă și Canalizare Cahul, elaborat de compania de consultanță pentru servicii de proiectare detaliată și supervizarea construcției „Fichtner Water & Transportation”. Ca urmare, toți membrii prezenți la ședință, au pregătit un set de comentarii și amendamente pe baza raportului și au solicitat timp pentru a le comasa și analiza, astfel a fost agreată extinderea ședinței pentru următoarea săptămână.  

În cadrul ședinței extinse a AEP, din data de 22 octombrie a.c., la care au participat specialiștii Primăriei municipiului Cahul, Întreprinderii „Apă Canal Cahul" și Agenției de Dezvoltare Regională Sud, a fost evaluat și aprobat raportul de începere a proiectului sus menționat, care a inclus o analiză curentă a situației tehnice, operaționale și financiare a operatorului „Apa-Canal Cahul", soluțiile tehnice și măsurile de investiții propuse pentru realizarea scopului și obiectivelor proiectului.

Totodată, a fost aprobată efectuarea plății intermediare către consultantul „Invoice No. D19/1074 1st Interim Payment”, valoarea căreia este 19 666,00 EUR și plata suplimentară în valoare de 5 349,99 EUR.

Agenția de Dezvoltare Regională Sud a propus a se proiecta 100 % rețea de canalizare pentru acoperirea întreg municipiului Cahul. Propunere ce a fost salutată de toți cei prezenți.

Reamintim că, cu suportul consultantului "Fichtner Water & Transportation" și al specialiștilor ADR Sud, urmează a fi elaborată o Harta interactivă cu date despre proiectele de Aprovizionare cu apă și canalizare implementate în raionul Cahul.

Proiectul este implementat de către Municipiul Cahul în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud.  Conform Acordului de finanțare semnat cu Banca KfW, ADR Sud urmează să acorde expertiză în domeniul procedurilor de achiziții, elaborării devizelor de cheltuieli și să asigure vizibilitatea în cadrul proiectului „Aprovizionare cu apă și sanitație în raionul Cahul", care prevede dezvoltarea serviciilor de alimentare cu apă și canalizare în Cahul și patru sate învecinate: Cotihana, Crihana Veche, Pașcani și Manta.

Proiectul este finanțat de Banca germană de Dezvoltare KfW și are ca scop restaurarea infrastructurii de bază a aprovizionării cu apă și canalizare din râul Prut în cel mai mare oraș din sudul Moldovei și în satele din apropiere.