Prima   -  Presa   -  Noutăți - Noile provocări în dezvoltarea regiunilor Republicii Moldova, abordate în cadrul unei mese rotunde care a avut loc la Cimișlia

Noile provocări în dezvoltarea regiunilor Republicii Moldova, abordate în cadrul unei mese rotunde care a avut loc la Cimișlia

   
03.12.2019   1392 Accesări  

Noile provocări în dezvoltarea regiunilor Republicii Moldova au fost puse în discuție astăzi, 3 decembrie, la Cimișlia, în cadrul unei mese rotunde care a avut drept obiective realizarea prevederilor capitolului 20 („Dezvoltarea regională, cooperarea la nivel transfrontalier și regional") al Acordului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană, Planul de Acțiuni al Acordului RM-UE și perspectivele dezvoltării regionale în contextul unei noi paradigme în domeniu.

Masa rotundă a fost organizată de Agenția de Dezvoltare Regională Sud în colaborare cu Institutul de Dezvoltare Economică Regională (REDI), sub egida proiectului GIZ „Exchange Platform for the Chapters on Regional Development within the Association Agreements of Georgia, Moldova and Ukraine".

La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), specialiști din cadrul Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, experți și reprezentanți ai Direcțiilor economice din cadrul Consiliilor raionale din regiune.

„Pentru noi, cei implicați în procesele de dezvoltare regională încă din anul 2006, când în țara noastră s-au pus bazele acestei politici, este important ca obiectivele și conceptul politicii de dezvoltare regională să fie aduse la cunoștința oamenilor. E important să cunoaștem cum abordarea de la centru a domeniului se aplică în regiuni. Datorită unor întruniri de acest gen, desfășurate în regiunile republicii, sper să avem o viziune mai clară asupra perspectivelor domeniului dezvoltării regionale în țara noastră", a menționat Igor Malai, șeful Direcției politici de dezvoltare regională în cadrul MADRM. În context, reprezentantul MADRM a remarcat că se va reuși identificarea și punerea în valoare a potențialului fiecărei regiuni în parte doar prin cooperarea părților implicate în procesul de elaborare și implementare a politicii de dezvoltare regională.

Maria Culeșov, directorul ADR Sud, a accentuat importanța implicării active a autorităților publice locale, a reprezentanților societății civile și a mediului de afaceri în procesele de dezvoltare regională, precum și în activitățile de elaborare a unei noi Strategii de dezvoltare, care să ofere o viziune clară de dezvoltare a regiunii pentru următorul deceniu. De asemenea, doamna Culeșov s-a referit la necesitatea cooperării strânse dintre APL de nivelurile I și II, cât și a acestora cu ADR Sud, și a consolidării eforturilor comune care să conducă, în final, la dezvoltarea regiunii.

În aceeași ordine de idei, Angelina Plop, specialistă în cadrul Secției politici regionale și cooperare externă a ADR Sud, a prezentat provocările și impedimentele care există, actualmente, în procesul de implementare a politicii de dezvoltare regională, dar și necesitățile care se impun pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare regională în Regiunea Sud.

Despre noua paradigmă a dezvoltării regionale, prevederile Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională pentru anii 2016-2020 și importanța reformei administrativ-teritoriale a vorbit Alexandr Muravschi, consultant REDI. Domnia sa a remarcat că, odată cu noua paradigmă a dezvoltării regionale, accentul urmează să fie pus pe dezvoltarea economică și specializarea inteligentă.

Analizând perspectivele și provocările în dezvoltarea regională, consultantul REDI a concluzionat că rostul noii paradigme în acest domeniu este să accelereze potențialul de creștere economică a regiunilor în următorii zece ani. În acest context, reforma administrativ-teritorială, care poate avea loc nu mai devreme de anul 2023, odată cu următoarele alegeri locale generale, urmează să ofere noi perspective politicii de dezvoltare regionale. Totodată, odată cu reforma administrativ-teritorială, rolurile Agențiilor de Dezvoltare Regională și Consiliilor Regionale pentru Dezvoltare urmează să sporească.

Prevederile Acordului de Asociere RM-UE, Planul de Acțiuni al Acordului RM-UE, precum și unele aspecte privind dimensiunea economică în dezvoltarea regiunilor au fost prezentate în detalii de către Stela Corobceanu, consultant REDI. La rândul său, Veaceslav Bulat, expert în cadrul Institutului de Dezvoltare Urbană, s-a referit la tendințele și politicile la nivel internațional și național în domeniul dezvoltării urbane. În context, s-a discutat despre perspectivele dezvoltării urbane în Regiunea de Dezvoltare Sud.

Pe final, participanții la masa rotundă au dezbătut activ necesitatea adoptării unei viziuni integrate asupra politicii de dezvoltare regională și asumării de către administrațiile publice centrale și locale a unui efort susținut comun pentru asigurarea creșterii competitivității și dezvoltării durabile a Regiunii de Dezvoltare Sud și a calității vieții cetățenilor. De asemenea, reprezentanții celor opt raioane din regiunea sud și-au expus părerile vizavi de oportunitatea de implementare a politicii de dezvoltare urbană în Republica Moldova și adoptarea uneia din variantele propuse de experți.