Prima   -  Presa   -  Noutăți - Din 200 de milioane de lei alocați, în anul 2020, pentru proiecte de dezvoltare regională, circa 39 de milioane vor fi investite în Regiunea de Dezvoltare Sud

Din 200 de milioane de lei alocați, în anul 2020, pentru proiecte de dezvoltare regională, circa 39 de milioane vor fi investite în Regiunea de Dezvoltare Sud

   
21.02.2020   443 Accesări  

Circa 200 de mln de lei vor fi alocați, în anul 2020, din Fondul Național de Dezvoltare Regională, pentru realizarea a 25 de proiecte de dezvoltare regională. Decizia a fost luată în cadrul ședinței Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR), care s-a desfășurat recent, la Chișinău.

Conform deciziei CNCDR, banii vor fi destinați pentru implementarea proiectelor în localitățile rurale, în special pentru: aprovizionarea cu apă și sanitație a localităților - circa 74 de mln de lei; infrastructura drumurilor regionale și locale - peste 41 de mln de lei; dezvoltarea infrastructurii de afaceri - circa 51 de mln de lei, precum și sporirea activității turistice - circa 24 de milioane de lei.

Grație mijloacelor financiare distribuite, vor fi reabilitați circa 40 de km de drum și construite 17 poduri, iar 18 localități vor beneficia de 26,56 de km de apeduct, stații de epurare și pompare și tratare ale apei. Totodată, urmează a fi reconstruite două obiective turistice noi.

Conform Planului anual privind implementarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională 2016-2020 și a Planului de finanțare din sursele financiare ale Fondului Național pentru Dezvoltare Regională, pentru anul 2020 s-a decis de a fi alocată suma de 38 961 711,02 de lei pentru implementarea a patru proiecte de dezvoltare regională în Regiunea de Sud a țării. Este vorba de proiectele "Construcția sistemului de canalizare în sectorul Valul lui Traian și modernizarea stației de epurare din orașul Căușeni", pentru care vor fi alocați, în anul curent, 15 311 517,53 lei; "Dezvoltarea durabilă a Parcului industrial Cahul ca structură de sprijinire a afacerilor de importanță regională", în cadrul căruia au fost dispuși pentru distribuire din FNDR 13 693 252, 21 lei; "Construcția drumului de acces spre Mănăstirea Chistoleni" -  cu 3 729 441,28 lei și "Aprovizionarea cu apă potabilă a localităților Sârma, Tochile-Răducani și Tomai din raionul Leova", pentru care vor fi repartizați 6 227 500, 00 lei.

De asemenea, în cadrul ședinței din 13 februarie a CNCDR s-a decis prioritizarea alocării resurselor financiare pentru implementarea proiectelor finanțate din sursele Uniunii Europene. Astfel, în anul 2020, cu suportul financiar al UE, în Regiunea de Dezvoltare Sud vor fi demarate lucrările de construcție în cadrul proiectelor “Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă a localităților Iargara, Filipeni, Romanovca și Cupcui din raionul Leova”, “Extinderea sistemului de canalizare în oraşul Leova; Construcţia staţiei de pompare a apelor uzate în oraşul Leova”, "Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic “Constantin Spătaru” din orasul Leova" și "Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic “Matei Basarab” din orasul Basarabeasca".

Pe ordinea de zi a ședinței CNCDR au fost discutate în total 16 subiecte, ce vizează prezentarea noului concept al politicii de dezvoltare regională, constituirea Unității de Implementare a Proiectului „Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală", cofinanțarea proiectelor transfrontaliere ș.a.