Prima   -  Presa   -  Noutăți - MADRM și FAO identifică soluţii pentru depășirea crizei generate de COVID-19 și secetă în agricultură și alimentație

MADRM și FAO identifică soluţii pentru depășirea crizei generate de COVID-19 și secetă în agricultură și alimentație

   
04.05.2020   839 Accesări  

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, şi reprezentantul Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO) în Republica Moldova, Raimund Jehle, au dezbătut astăzi, în cadrul unui dialog online, necesitățile actuale ale sectorului agricol și alimentar din ţara noastră pentru a depăși efectele negative ale pandemiei COVID-19. Discuția s-a concentrat pe eforturile comune de soluționare a provocărilor actuale din domeniu.

Principalul subiect abordat a ţinut de impactul social economic al secetei și crizei provocate de pandemia de COVID-19 asupra agriculturii, alimentației și nivelului de trai al populației din țara noastră, în special din mediul rural. „Alte aspecte importante s-au referit la  situația dificilă a fermierilor mici, care întâmpină probleme în comercializarea producției, precum și situația din sectorul vitivinicol, afectat din cauza perturbărilor în comerț și consum", au relevat surse de la FAO .

În contextul provocărilor multiple pentru agricultura și securitatea alimentară din țară, FAO a anunțat că va întreprinde mai multe măsuri de asistență pentru Republica Moldova. Astfel, organizaţia și-a exprimat disponibilitatea de a susține Ministerul Agriculturii în monitorizarea și analiza consecințelor COVID-19 în agricultură și alimentație, precum și în mobilizarea resurselor necesare pentru depășirea acestora.

De asemenea, vor fi estimate efectele lipsei de precipitații asupra roadei cerealelor de toamnă, precum şi problemele din sezonul actual de plantare. „Conform prognozelor, din cauza secetei, roada de cereale ar putea fi compromisă până la 40-50%", indică FAO.

Ca urmare a convorbirii oficialilor, s-a decis organizarea unei videoconferințe cu miniștrii agriculturii țărilor vecine pentru a discuta și analiza în comun acțiunile necesare pentru menținerea unui nivel adecvat al securității alimentare în regiune. Conferința online va fi facilitată de oficiul regional FAO pentru Europa și Asia Centrală.