Prima   -  Presa   -  Noutăți - Grație drumului de acces spre Casa-muzeu "Alexei Mateevici", construit de Agenția de Dezvoltare Regională Sud în anul 2012, astăzi localitatea Zaim din raionul Căușeni a devenit un punct de atracție turistică

Grație drumului de acces spre Casa-muzeu "Alexei Mateevici", construit de Agenția de Dezvoltare Regională Sud în anul 2012, astăzi localitatea Zaim din raionul Căușeni a devenit un punct de atracție turistică

   
25.08.2020   468 Accesări  

În cadrul procesului de evaluare a proiectelor finanțate anterior din sursele Fondului National pentru Dezvoltare Regională, specialiștii Sectiei Monitorizare și Evaluare din cadrul Agentiei de Dezvoltare Regională Sud au vizitat, la 18 august 2020, satul Zaim din raionul Căușeni, unde, în anul 2012, a fot implementat proiectul "Construcția drumului de acces spre Casa-muzeu „Alexei Mateevici". În cadrul acestui proiect a fost construit un drum local de 330 de metri,  cu o valoare totală de 1 985 730 lei.

Datorită suportului oferit de către Agentia Regională Sud în implementarea acestui proeict, astăzi localitatea Zaim a devenit un loc de pelerinaj turistic. Proiectul dat a produs schimbări calitative majore pentru locuitorii satului Zaim, localitatea devenind astfel mai atractivă din punct de vedere turistic, iar amenajarea drumului de acces a sporit interesul turiștilor și vizitatorilor și comoditatea de deplasare a cetățenilor. 

Odată cu crearea infrastructurii privind accesul spre Casa-muzeu "Alexei Mateevici", acesta a fos inclus in Traseul national "Prin Estul Țării", cu o lungime de 250 km și cu o tematică cultural-istorică, iar în anul 2020 a fost inclus in traseul de cicloturism "Chișinău-Palanca 22 km", în cadrul proiectului "Redescoperă Moldova" Casa-muzeu "Alexei Mateevici" find una din cele 6 destinații ale traseului.

Casa-muzeu Alexei Mateevici este una din perlele "Axei Spirtuale a Sudului", un traseu al turismului spirtual cultural, care a contribuit la sporirea atractivității localității, a Regiunii de Sud  și a valorilor spirituale naționale.

Despre importanța și valoarea acestui proiect ne vorbește numărul de vizitatori care a crescut semnificativ de la 2304 vizitatori în anul 2014 până la 4500 în anul 2019. În pofida restricțiilor impuse acum din cauza pandemiei, Casa-muzeu continua să primească turiști în grupuri până la 10 persoane, grupuri de familie și membri ai delegațiilor oficiale.

Proiectul ,,Drum de acces spre Casa-muzeu ,,Alexei Mateevici" din satul Zaim" a contribuit semnificativ la promovarea și crearea oportunităților  reale pentru consolidarea parteneriatului, dezvoltarea potențialului turistic în Regiunea Sud, iar odată cu construcția drumului de acces au fost create noi oportunități pentru  persoanele de creație din raion și regiune, pentru reprezentanții sectorului asociativ din domeniul cultural-istoric în scopul extinderii spectrului activităților de creație și cultură.