Prima   -  Presa   -  Noutăți - ADR Sud a evaluat impactul proiectului ”Construcția drumului local Sărățica Nouă și Tomaiul Nou, raionul Leova”, finanțat din Fondul Național de Dezvoltare Regională

ADR Sud a evaluat impactul proiectului ”Construcția drumului local Sărățica Nouă și Tomaiul Nou, raionul Leova”, finanțat din Fondul Național de Dezvoltare Regională

   
02.09.2020   463 Accesări  

În anul 2014, de către ADR Sud, din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională, a fost implementat proiectul "Construcția drumului local Sărățica Nouă și Tomaiul Nou, raionul Leova", aplicant fiind Consiliul Raional Leova.

Obiectivul general al proiectului a fost modernizarea infrastructurii de acces raionale între comunele Sărățica Nouă și Tomaiul Nou, prin construcția drumului local dintre localitățile respective.

Beneficiari ai acestui proiect de dezvoltare regională au fost 1985 locuitori din comunele Sărățica Nouă și Tomaiul Nou, 9 istituții de menire socială, 13 agenți economici, 150 proprietari de autoturisme, 535 de gospodării țărănești.

Costul total al proiectului constituie 9,87 milioane de lei, din care din FNDR au fost efectuate cheltuieli în valoare de 9,81 mln. lei.

În urma implementării proiectului au fost contruiți 3,7 km de drum nou în variantă "macadam" dintre satele Cîmpul Drept din comuna Sarațica Nouă și Sărățica Veche din comuna Tomaiul Nou.

Schimbările care au rezultat de pe urma implementării acestui proiect au contribuit la îmbunătățirea condițiilor de circulație a locuitorilor comunelor Sărățica Nouă și Tomaiul Nou, precum și a transportului din alte localități din preajmă. Aceștia au obținut mai multe căi de acces spre centrul raional, precum și în alte direcții. Cei 11 elevi, care se deplasează pentru studii la Gimnaziul din Sărățica Nouă, au obținut un traseu sigur și mai rapid. Distanța de deplasare din localitatea Tomaiul Nou spre Sărățica Nouă a fost redusă de la 29 km la 3,7 km, respectiv, timpul de parcurgere și costurile suportate, la fel, au fost diminuate.

În prezent, tronsonul de drum nou construit are atribuit statut de drum regional, cu indicatorul G102. La momentul vizitei în teren a fost constatată starea foarte bună a drumului, fapt ce se datorează acțiunilor de întreținere sistematică a drumului efectuate în mod regulat de către filiala Leova al SA "Drumuri Cimișlia"

Impactul proiectului se răsfrânge asupra locuitorilor, asupra agenților economici și instituțiilor publice ca beneficiari din mai multe localități din regiune. Astfel, construcția drumului a îmbunătățit accesul beneficiarilor la drumul național R34 Hîncești-Leova-Cahul-Giurgiulești.

Cu toate că proiectul a avut un impact incontestabil pozitiv asupra situației social-economice a localităților beneficiare, în același timp nu putem menționa acel impact global, deoarece nu s-a putut dovedi creșterea nivelului de trai al populației prin construcția acestui drum, precum și reducerea cu 15% a numărului de persoane care migrează. Din contra, primarii comunelor beneficiare au menționat, cu regret, că, din 2014 până în prezent, numărul populației a scăzut inclusiv datorită migrației.

În concluzie, acest proiect este relevant și corespunde necesităților grupurilor țintă din localitățile beneficiare. Cu toate că aplicantul, prin cererea de finanțare, și-a stabilit niște obiective globale și majore, impactul pozitiv al acestui proiect, în mare parte, se răsfrânge asupra câtorva localități din raionul Leova.

Durabilitatea proiectului este asigurată la nivel înalt mai ales datorită faptului că acest tronson a fost transmis în gestiune Autorității Naționale a Drumurilor, mentenanța lui fiind asigurartă de către SA "Drumuri Cimișlia"

Infrastructura drumurilor este unul dintre pilonii care stau la baza dezvoltării statului, pe lângă educație și supremația legii. Or, dacă există drumuri de calitate, se dezvoltă și economia.