Prima   -  Presa   -  Noutăți - Astăzi, 27 septembrie, sărbătorim Ziua Mondială a Turismului

Astăzi, 27 septembrie, sărbătorim Ziua Mondială a Turismului

   
27.09.2021   732 Accesări  

În fiecare an, pe data de 27 septembrie, 159 de state şi peste 500 de membri afiliaţi, componente ale Organizaţiei Mondiale a Turismului (OMT), agenţie specializată a Organizaţiei Naţiunilor Unite, sărbătoresc Ziua Mondială a Turismului - un adevărat un prilej de conștientizare a importanței turismului la nivel mondial, cât și a valorii sale sociale, culturale și economice.

UNWTO a stabilit ca tema Zilei mondiale a turismului 2021 să se concentreze asupra turismului pentru o creştere incluzivă ("Tourism for Inclusive Growth"), fiind "o oportunitate de a privi dincolo de statisticile din turism şi de a recunoaşte că, în spatele fiecărui număr, există o persoană". Sărbătoarea oficială din acest an va fi găzduită de Coasta de Fildeş, celebrând capacitatea turismului de a stimula dezvoltarea incluzivă şi rolul pe care îl joacă în promovarea respectului, generând în acelaşi timp oportunităţi pentru multe milioane de turişti şi angajaţi în turism din întreaga lume.

Sărbătorirea acestei zile internaţionale are loc într-un moment de criză sanitară mondială, în al doilea an de pandemie, iar majoritatea ţărilor din întreaga lume percep turismul ca pe un factor de stimulare a redresării economice, inclusiv în comunităţile rurale în care sectorul turistic este un angajator de frunte şi unul dintre pilonii economiilor. Pandemia COVID-19 a avut un impact social şi economic masiv, notează site-ul ONU, www.un.org, citat de Agerpres.Atât economiile dezvoltate, cât şi cele în curs de dezvoltare au fost afectate, dar mai ales grupurile sociale marginalizate şi cele vulnerabile. Repornirea turismului va ajuta la relansarea şi creşterea economică.

UNWTO, în calitate de agenţie specializată a ONU pentru un turism responsabil şi sustenabil, îndrumă sectorul global către redresare şi creştere favorabile incluziunii.Celebrarea unei Zile Mondiale a Turismului a fost stabilită în cadrul sesiunii Adunării Generale a OMT din septembrie 1979, de la Torremolinos (Spania), pentru data de 27 septembrie, când se aniversează şi adoptarea statutului OMT (1970). Aceasta a fost sărbătorită pentru prima oară în întreaga lume în anul 1980.