Prima   -  Presa   -  Noutăți - Încă trei locații destinate dezvoltării industriale - Zona Economică Liberă (ZEL) Taraclia, Zona Economică Liberă Vulcănești și subzona Soroca a Zonei Economice Libere Ungheni - au planuri urbanistice de dezvoltare zonală

Încă trei locații destinate dezvoltării industriale - Zona Economică Liberă (ZEL) Taraclia, Zona Economică Liberă Vulcănești și subzona Soroca a Zonei Economice Libere Ungheni - au planuri urbanistice de dezvoltare zonală

   
27.10.2021   282 Accesări  

Zona Economică Liberă (ZEL) Taraclia, Zona Economică Liberă Vulcănești și subzona Soroca a Zonei Economice Libere Ungheni au planuri urbanistice de dezvoltare zonală (PUDZ). Planurile  au fost elaborate în cadrul proiectului "Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice", implementat de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în colaborare cu Ministerul Economiei, cu suportul financiar al guvernelor Germaniei și Elveției.

Un master-plan include un studiu de fezabilitate și un plan de dezvoltare a teritoriului. Acestea mai conțin și studii topografice și geologice ale sitului, un plan de dezvoltare cu reglementări și amenajări de zonare, rețele de infrastructură la fața locului (cum ar fi apa și canalizarea, gazul și energia electrică) etc.

Secretarul de Stat, Vadim Gumene a mulțumit partenerilor pentru suportul oferit ministerului economiei în dezvoltarea zonelor economice libere, menționând că "planurile urbanistice de dezvoltare constituie un pas important pentru stimularea atractivității investiționale a locațiilor prin oferirea potențialilor dezvoltatori și investitori a unor platforme dotate cu infrastructură de bază, cum ar fi căi de acces, apeduct și canalizare, gazificare și electricitate".

Astfel, planurile vor contribui la optimizarea cheltuielilor pentru investițiile inițiale de infrastructură. Potențialul investitor nu va mai fi nevoit să investească timp și bani în evaluarea platformelor, efectuarea de sondaje sau investigarea disponibilității utilităților.

"Disponibilitatea unor astfel de master-planuri este un semnal important al autorității locale către potențialii investitori că sunt pregătite pentru afaceri. Mai mult ca atât, acestea sunt realizate conform standardelor europene, după bunele practici și exemple ale Germaniei, Ungariei, Poloniei", a subliniat Thomas Foerch, managerul proiectului.

Anterior, au fost elaborate PUDZ și pentru subzonele Comrat și Ceadîr-Lunga ale ZEL Vulcănești, subzona Cahul a ZEL Bălți, subzona Călărași a ZEL Ungheni.