Prima   -  Presa   -  Noutăți - Apel de propuneri de proiecte pentru finanțarea proiectelor ENI în Republica Moldova și Ucraina

Apel de propuneri de proiecte pentru finanțarea proiectelor ENI în Republica Moldova și Ucraina

   
08.12.2021   1172 Accesări  

Programul Transnațional Dunărea 2014-2020 anunță despre lansarea unui apel suplimentar de propuneri de proiecte, cu accent pe Obiectivul Specific 4.1 Îmbunătățirea capacităților instituționale de a aborda provocările majore ale societății.

În ceea ce privește următoarea nouă perioadă de programare, Comitetul de Monitorizare a decis să acorde sprijin Republicii Moldova și Ucrainei în eforturile lor de a-și consolida și mai mult capacitatea de elaborare și implementare a proiectelor transnaționale, permițându-le să utilizeze fondurile relevante disponibile în Regiunea Dunării pentru perioada 2021-2027.

În acest context, se așteaptă ca proiectele să fie dezvoltate în jurul uneia dintre următoarele activități principale:

  • Creșterea gradului de conștientizare cu privire la cooperarea transnațională și beneficiile acesteia în țările ENI.
  • Stabilirea dialogului politic în domenii tematice care reprezintă o provocare majoră pentru regiune, așa cum este definită în Programul Transnațional Dunărea 2021-2027.
  • Sprijinirea capacității autorităților publice naționale/regionale/locale din Ucraina și Republica Moldova.

Bugetul maxim FEDR este de aproximativ 1,4 milioane €. Pentru fiecare proiect se pot solicita maximum 230.000 € fonduri FEDR. Bugetul ENI este de maxim: 2,33 milioane € pentru Republica Moldova și 2,48 milioane € pentru Ucraina. Nu există un buget maxim pentru a fi revendicat de către partenerii din Republica Moldova sau Ucraina, dar suma trebuie justificată de activitățile propuse.

Atât actorii statali cât și nestatali pot aplica în acest apel. Parteneriatele de proiect vor fi compuse din minim 2 parteneri de proiect, cu minim un partener din Republica Moldova sau Ucraina, în funcție de țara vizată de proiect, și Partenerul Lider, din următoarele state membre UE participante la Program: Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Germania (Baden-Württemberg și Bavaria), Ungaria, România, Slovacia, Slovenia. În plus, parteneriatul poate implica până la 2 parteneri de proiect FEDR și 4 ENI provenind din UA sau MD, în funcție de țara vizată de proiect (pot fi implicați în total 3 parteneri de proiect FEDR și 5 ENI).

Organizațiile interesate sunt invitate să consulte formularul de aplicare și detaliile despre cadrul schemei de finanțare ENI accesând https://www.interreg-danube.eu/news-and-events/programme-news-and-events/7036 .

Menționăm că Apelul va fi oficial lansat în ianuarie 2022. Propunerile de proiecte vor fi depuse prin intermediul eMS (sistemul electronic al Programului). Mai multe detalii despre organizarea seminarelor de informare online și consultări cu potențialii solicitanți vor fi anunțate pe site-ul https://www.interreg-danube.eu/  în ianuarie 2022, după lansarea oficială a apelului.