Prima   -  Presa   -  Noutăți - Primarii din Regiunea de Dezvoltare Sud, îndemnați să depună propuneri de proiecte în cadrul Programului național de dezvoltare locală „Satul European”

Primarii din Regiunea de Dezvoltare Sud, îndemnați să depună propuneri de proiecte în cadrul Programului național de dezvoltare locală „Satul European”

   
24.03.2022   268 Accesări  

ADR Sud a organizat, astăzi, o conferință de presă pentru a informa autoritățile publice locale de nivelul I din Regiunea de Dezvoltare Sud despre Concursul de propuneri de proiecte pentru dezvoltare locală, desfășurat în cadrul Programului național de dezvoltare locală „Satul European".

La conferință au participat reprezentanți ai mass media locale și regionale, printre care jurnaliști de la postul de televiziune "Media TV-Cimișlia" și de la Publicația Periodică "Gazeta de Sud" din aceeași urbe.

În cadrul conferinței de presă, Ion Pînzari, director interimar al Agenției de Dezvoltare Regională Sud, s-a referit la cadrul normativ și legislativ al politicii de dezvoltare regională și locală, precum și la mecanismele de finanțare a proiectelor din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL). De asemenea, șeful ADR Sud a relatat despre procesul de organizare a concursului pentru selectarea proiectelor de dezvoltare locală finanțate din FNDRL.

La rândul său, Irina Coroian, responsabilă din cadrul Secției planificare și cooperare regională a ADR Sud, a făcut o trecere în revistă a prevederilor Ghidului de aplicare la proiectele de dezvoltare locală finanțate din FNDRL și a înformat primăriile despre faptul că acestea pot depune propuneri de proiecte pentru construcția sau modernizarea sistemelor de aprovizionare cu apă și canalizare, pentru renovarea grădinițelor, școlilor, caselor de cultură și a altor obiecte de infrastructură locală. De asemenea, a fost menționat că APL I pot aplica cu propuneri de proiecte pentru dezvoltarea afacerilor locale sau de eficiență energetică. 

Primarii au fost informați cu referire la valorile-limită pentru fiecare proiect, precum și că solicitările de finanțare, împreună cu documentele-suport pot fi depuse de către aplicanți la sediul Agenției de Dezvoltare Regională Sud în perioada 22 martie - 20 aprilie a.c. 

Concomitent, primarilor le-a fost adus la cunoștință faptul că, în perioada dată, pot fi depuse dosarele cu Cererile de finanțare pentru obținerea cofinanțării proiectelor implementate din sursele de asistență externă. Dosarele vor putea fi depuse la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale la adresa: mun. Chișinău, Piața Marii Adunări Naționale, 1, pe tot parcursul anului 2022 (fără termen limită).

După ce a răspuns la întrebările jurnaliștilor, directorul interimar al ADR Sud a lansat un apel către primarii din Regiunea de Dezvoltare Sud să elaboreze proiecte de infrastructură și să le depună la Agenția de Dezvoltare Regională Sud, specificând că circa 770 milioane de lei au fost alocate anul curent pentru dezvoltarea regională și locală. Iar o bună parte din acești bani - 470 de milioane lei, sunt orientați pentru îmbunătățirea infrastructurii tehnico-edilitare la nivel de localități, pentru construcția și renovarea școlilor și grădinițelor, a caselor de cultură, terenurilor de joacă pentru copii, a sălilor sportive, dar și pentru măsuri de eficientizare energetică a clădirilor publice.

Ion Pînzari a punctat asupra faptului că toate aceste fonduri alocate pot fi folosite prin aplicarea la Concursul de propuneri de proiecte, anunțat în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală „Satul European", și a venit cu un îndemn către primari de a nu rata această oportunitate care le va permite să îmbunătățească aspectul și viața cetățenilor din localitățile pe care le administrează.

Informația completă despre Concurs, inclusiv documentele necesare pentru dosarul de participare, precum și modul de aplicare pentru obținerea finanțării, sunt descrise în Ghidul  de aplicare la Concursul de selectare a proiectelor pentru dezvoltare locală, care poate fi accesat aici: https://satuleuropean.gov.md/.

Detalii despre organizarea sesiunilor de informare pentru angajații autorităților publice locale de nivelul I se găsesc AICI.