Prima   -  Presa   -  Noutăți - Se lansează trei proiecte care vor îmbunătăți gestionarea deșeurilor din raioanele Regiunii de Dezvoltare Sud

Se lansează trei proiecte care vor îmbunătăți gestionarea deșeurilor din raioanele Regiunii de Dezvoltare Sud

   
19.10.2010   3156 Accesări  

 

Se lansează trei proiecte care vor îmbunătăți gestionarea deșeurilor din raioanele

Regiunii de Dezvoltare Sud

Trei proiecte de anvergură care vor îmbunătăți gestionarea deșeurilor în Regiunea de Dezvoltare Sud vor fi lansate în orașul Cimișlia de Agenția de Dezvoltare Regională Sud în parteneriat cu Compania Spaniolă internațională de consultanță "Eptisa"  și  Fundația din Regatul Țărilor de Jos „Milieukontakt International".

Proiectele vor fi implementate în următorii  doi ani în cele opt raioane ale Regiunii de Dezvoltare Sud - Basarabeasca, Cahul, Cantemir, Căușeni, Cimișlia, Leova, Ștefan Vodă, Taraclia și vor avea un impact pozitiv atît asupra gestionării deșeurilor din regiune, cît și asupra mediului.

În cadrul proiectului „Eficientizarea managmentului deșeurilor menajere solide din Regiunea Sud" lansat în centrele raioanale a Regiunii de Dezvoltare Sud, pentru prima dată în opt orașe va fi introdus serviciul de colectare selectivă a deșeurilor și vor fi dezvoltate sisteme de colectare a deșeurilor,  vor fi procurate echipamente și mijloace de transport pentru colectarea și transportarea deșeurilor, vor fi construite platforme pentru containerele de colectare a deșeurilor.

Proiectele "Gestionarea Deșeurilor - IEVP Est", implementat de consorțiul condus de Compania Spaniolă internațională de consultanță Eptisa, și proiectul „Fortificare societății civile din Moldova prin îmbunătățirea calității mediului", finanțat de Fundația Milieukontakt International din Regatul Țărilor de Jos, vor implementa sisteme de colectare și sortare a deșeurilor, precum și opțiuni de reutilizare și reciclare a deșeurilor din regiune.

Totodată, în cadrul proiectelor vor fi desfășurate campanii de informare și conștientizare a locuitorilor despre pericolul gunoiștilor neautorizate și necesitatea de a participa activ în crearea unui mecanism eficient de colectare și evacuare a deșeurilor.  

Conform datelor Agenției de Dezvoltare Regională Sud, zilnic în regiune se produc mii de tone de deșeuri menajere solide, care sunt în prezent colectate și stocate la circa 200 de gunoiști mici, amplasate la marginea localităților. Majoritatea acestor depozite sunt neamenajate și neautorizate.

Evenimentul de lansare este preconizat pentru 22 octombrie curent, începînd cu ora 9.30, în incinta restaurantului „Moldova", str. Mihai Eminescu 44, or. Cimișlia și va întruni oficiali de la Ministerul Construcțiilor și Dezvoltării Regionale, Ministerul Mediului, experți internaționali, reprezentanți ai autorităților publice locale, societății civile și mass-media.

 

descărcați aici agenda

 

Pentru detalii suplimentare contactați:

serviciul de presă al ADR Sud

tel: 241.2.62.86 și e-mail: adrsud@gmail.com

www.adrsud.md

 

Cimișlia, 18 octombrie, 2010