Prima   -  Presa   -  Noutăți - Prim-ministrul Vlad Filat a participat astăzi la lansarea proiectului "Perspectivele de management integrat al deșeurilor în Regiunea de Dezvoltare Sud", ce urmează a fi implementat în centrele raionale din regiunea de sud a Republicii Moldova

Prim-ministrul Vlad Filat a participat astăzi la lansarea proiectului "Perspectivele de management integrat al deșeurilor în Regiunea de Dezvoltare Sud", ce urmează a fi implementat în centrele raionale din regiunea de sud a Republicii Moldova

   
22.10.2010   2937 Accesări  

La eveniment, care s-a desfășurat în orașul Cimișlia, au participat ministrul Mediului, Gheorghe ȘALARU, reprezentanți ai administrației publice locale și ai societății civile.

Scopul proiectului constă în introducerea serviciilor de colectare selectivă a deșeurilor, dezvoltarea sistemelor de colectare a deșeurilor și procurarea  echipamentului necesar.

În urma implementării proiectului în cele 8 centre raionale, care fac parte din Regiunea de Dezvoltare Sud, vor fi amplasate 1070 containere, 453 platforme pentru containere, puse la dispoziție 6 autospeciale, 2 escavatoare. De asemenea, în cadrul proiectului, containerele vechi din zonele blocurilor de locuit vor fi transferate în  zonele de case particulare. Bugetul proiectului, care are durata de 24 de luni, se estimează la 19 mil. lei, bani alocați din Fondul Național de Dezvoltare Regională.

Maria CULEȘOV, director executiv al Agenției de Dezvoltare Sud, a spus că prin implementarea acestui proiect se dorește gestionarea eficientă a deșeurilor menajere solide, extinderea sistemului de colectare selectivă a deșeurilor, îmbunătățirea practicilor din domeniul salubrizării. Ea a menționat că va fi lansată și o campanie de conștientizare privind necesitatea colectării selective a deșeurilor, în cadrul ei urmînd a fi desfășurat concursul „Blocul cel mai responsabil".

Vlad FILAT a menționat că a participat la inaugurarea Agenției de Dezvoltare Sud și și-a dorit să fie prezent și la lansarea primului proiect al acesteia.

„Acesta este un prim pas care, cu siguranță, va fi urmat de altele. Sînt convins că proiectul "Perspectivele de management integrat al deșeurilor în Regiunea de Dezvoltare Sud" va fi implementat cu succes și va aduce rezultate", a spus Premierul.

Prim-ministrul a opinat că activitatea teritorial-administrativă se va dezvolta mai eficient avînd la bază principiul regionalizării. Premierul a specificat că în acest sens deja se întreprind măsuri, referindu-se la crearea recentă a celor trei regiuni de dezvoltare.

„Republica Moldova are de soluționat multe probleme, dar într-o tară curată, la propriu, acestea își vor găsi soluționarea mai rapid", a spus Vlad FILAT, menționînd că problemele mediului  trebuie să fie scoase în prim plan.

„Trebuie să ne dezvoltăm în armonie cu natura. Cu siguranță că putem trăi mult mai bine într-un spațiu cît mai curat aici, in RM", a spus Vlad FILAT.

Premierul a mulțumit autorilor proiectului pentru inițiativă și a urat mult succes la implementarea lui. 

 

sursa: www.gov.md