Prima   -  Presa   -  Noutăți - Reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională Sud în frunte cu Directorul ADR Sud, dna Maria Culeșov, au participat la ”Forumul Economic ”Cooperarea transfrontalieră Romînia - Republica Moldova"

Reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională Sud în frunte cu Directorul ADR Sud, dna Maria Culeșov, au participat la ”Forumul Economic ”Cooperarea transfrontalieră Romînia - Republica Moldova"

   
27.10.2010   2596 Accesări  

Consulatul General al României la Cahul, în parteneriat cu Centrul Pro-Europa Cahul, a organizat la data de 25 octombrie 2010, „Forumul Economic „Cooperarea transfrontalieră România - Republica Moldova".

Orașul Cahul a găzduit, cu această ocazie, peste o sută de delegații formate din înalți responsabili ai administrației locale și reprezentanți ai mediului de afaceri din județele Brăila, Galați, Tulcea și Vaslui, din România, iar din Republica Moldova, din raioanele Basarabeasca, Cahul, Cantemir, Cimișlia, Leova, Taraclia, Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuză.

Scopul Forumului a fost de a stimula cooperarea economică transfrontalieră între cele două state, prin facilitarea contactelor între reprezentanții mediilor de afaceri de pe cele două maluri ale Prutului și crearea de parteneriate bilaterale.

În cadrul celor trei Ateliere de Lucru ale Forumului, participanții au avut ocazia de a discuta următoarele teme de interes:

1. Parteneriatele România - Republica Moldova pentru accesarea fondurilor europene. 

O atenție deosebită a fost acordată utilizării potențialului oferit de parteneriatele public - privat în accesarea fondurilor europene.

2. Utilizarea eficientă a facilităților comerciale oferite de UE pentru dinamizarea schimburilor comerciale și a cooperării economice dintre România și Republica Moldova. Organizatorii doresc să popularizeze, la nivelul mediului de afaceri din regiunea sudică a Republicii Moldova, Preferințele Comerciale Autonome, acordate de Uniunea Europeană.

3. Climatul investițional din Republica Moldova. Voința Republicii Moldova de a deveni parte a Uniunii Europene, vecinătatea imediată cu România și nu în ultimul rând, limba comună, definesc un potențial, încă insuficient exploatat, pentru stimularea dinamicii ascendente a cooperării economice și comerciale cu România și implicit, cu UE.

În timpul sesiunii de dezbateri dna Maria CULEȘOV, directorul ADR Sud, a mulțumit organizatorilor pentru invitația la eveniment și a venit cu-n apel către toți oamenii de afaceri și reprezentanții administrației publice locale, care erau prezenți, pentru a-și consolida forțele ca să inițieze proiecte în susținerea sectorului privat prin înființarea unei Asociații a oamenilor de afaceri din Regiunea Sud.

La finele Forumului Dna Gențiana ȘERBU, Consul General al României, a menționat că ca urmare a evenimentului se vor organiza Mese rotunde cu specificare pe domenii și interese.