Prima   -  Presa   -  Noutăți - Agenția de Dezvoltare Regională Sud a participat la Conferința de închidere a proiectului “Suport în implementarea Programului de Vecinătate Romînia – Republica Moldova 2004 – 2006„.

Agenția de Dezvoltare Regională Sud a participat la Conferința de închidere a proiectului “Suport în implementarea Programului de Vecinătate Romînia – Republica Moldova 2004 – 2006„.

   
10.12.2010   2744 Accesări  

La data de 08 decembrie 2010  Agenția de Dezvoltare Regională Sud a participat la Conferința de închidere a proiectului "Suport în implementarea Programului de Vecinătate România - Republica Moldova 2004 - 2006".

Obiectivul general al Programului de Vecinatăte 2004-2006 este:

  • dezvoltarea economico-socială durabilă în zona de graniță dintre România și Moldova, prin dezvoltarea principiului cooperării transfrontaliere.

Două obiective strategice consolidează Obiectivul general:

  • intensificarea cooperării economice și sociale transfrontaliere ;
  • îmbunătățirea coerenței în infrastructura transfrontalieră în măsura în care acest lucru contribuie la îmbunătățirea calității vieții populației.

                      

Conferința a fost deschisă printr-un cuvînt de salut din partea Șefului Delegației Uniunii Europene în Moldova, Ambasadorul Dirk Schuebel, care a specificat disponibilitatea UE de a susține Republica Moldova pentru perioada 2007 - 2013, țara noastră fiind eligibilă pentru cele două programe din cele 13 programe IEPV CTF în derulare. Acestea sunt:

  • Programul Operațional Comun România - Ucraina - Republica Moldova;
  • Programul Operațional Comun Bazinul Mării Negre.

Dna Valentina Pleșca, șeful Direcției Generale de Dezvoltare Regională, a venit cu un cuvînt de salut din partea Ministerului Construcțiilor și Dezvoltării Regionale, menționînd că un rol catalizator în dezvoltarea cooperării transfrontaliere îl reprezintă alocarea de către Uniunea Europeană și alte organisme financiare internaționale a unor sume considerabile destinate programelor de cooperare transfrontalieră.

În cadrul conferinței s-a prezentat distribuirea geografică a proiectelor finanțate din Programul de vecinătate România - Moldova 2004 - 2006 și s-a oferit cuvînt persoanelor care au implementat aceste proiecte. La acest capitol au fost prezentate atît rezultatele obținute cît și lecțiile învățate, au fost adresate nenumărate mulțumiri partenerilor, care s-au implicat activ în obținerea scopului și rezultatelor propuse.

În a doua repriză a Conferinței de închidere a proiectului "Suport în implementarea Programului de Vecinătate România - Republica Moldova 2004 - 2006" , Directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud, dna Maria Culeșov,  a menționat rezultatele obținute de către Agenție în scopul dezvoltării regionale și a prezentat idei de proiecte, asupra cărora se va lucra, pentru a le depune la programele de cooperare transfrontalieră.

De asemenea, a spus că Misiunea ADR Sud este implicarea în programarea strategică a dezvoltării social-economice a regiunii, gestionarea competentă și eficientă a programele/proiectele finanțate din fondurile alocate pentru dezvoltarea regională și inițierea programelor pentru promovarea strategică a Regiunii Sud și a precizat că ADR Sud are rolul de a contribui la dezvoltarea durabilă și echitabilă a întreg teritoriului Regiunii de Sud, urmărind înlăturarea dezechilibrelor dintre diferitele zone ale acesteia (raioanele Cahul, Cantemir, Cimișlia, Căușeni, Basarabeasca, Leova, Taraclia, Ștefan-Vodă) în favoarea locuitorilor ei.