Prima   -  Presa   -  Noutăți - Specialistul în elaborarea, implementarea și monitorizarea proiectelor din cadrul ADR Sud a efectuat o vizită de studiu în Republica Cehă.

Specialistul în elaborarea, implementarea și monitorizarea proiectelor din cadrul ADR Sud a efectuat o vizită de studiu în Republica Cehă.

   
16.12.2010   8078 Accesări  

 

Specialistul în elaborarea, implementarea și monitorizarea proiectelor din cadrul Agenției de Dezvoltare Regională Sud a efectuat, în perioada 5-10 decembrie 2010, o vizită de studiu în Republica Cehă, unde a cunoscut experiența țării în domeniul dezvoltării regionale.

Evenimentul a fost organizat de proiectul DFID “Moldova – Cooperare în dezvoltarea regională" cu sprijinul logistic al Berman Group din or. Praga (Cehia) și a întrunit reprezentanții MCDR, directorii și colaboratorii Agențiilor de dezvoltare regională Nord, Sud și Centru, funcționarii altor instituții din RM.

Delegația țării noastre, sub conducerea dl vice-ministru Veaceslav Guțuțui s-a întîlnit cu dl Daniel Braun, vice-ministrul dezvoltării regionale din Cehia unde s-a  discutat despre  implementarea politicii de coeziune ca fiind o sursă imporantă de fonduri structurale, care se realizează pentru a înlătura disparitățile în cadrul UE, fiind alocate 26 miliarde de euro. În acest context în cadrul acestei  vizite s-a mai discutat despre politica de dezvoltare regională a  R. Cehe, despre rolul regiunilor  de dezvoltare din R.Cehă, despre programul național de dezvoltare regional (care este compus din 4 subprograme).

Totodată, în cadrul ședințelor organizate la Ministerul Dezvoltării Regionale din Cehia s-a prezentat și Planul Operațional Integrat pentru perioada 2007-2013, concomitent a fost prezentată și politica urbană în R.Cehă.

Programul vizitei a inclus și întrevederi cu autoritățile publice implicate în statistica regională și analiza dezechilibrărilor economice regionale – Oficiul Ceh de Statistică și Centrul Tehnologic al Academiei de Științe, unde au fost abordate temele ce se referă la calcularea indicatorilor regionali și utilizarea lor în profil teritorial.

Pentru a cunoaște experiența agențiilor de dezvoltare regionale membrii delegației din Moldova au vizitat Centrul de Proiecte Europene de la Hradec Kralove, Agenția de Dezvoltare Regională din Moravia de Sud și Centrul de Inovații din Moravia de Sud, unde au studiat rolul agențiilor de dezvoltare regională, cooperarea cu partenerii, serviciile prestate de agenții, strategiile și programele implementate, sistemele informaționale de monitorizare a proiectelor regionale, raporturile și relațiile dintre instituțiile care  sunt implicate în susținerea dezvoltării economice la nivel regional, cooperarea transfrontalieră.