Prima   -  Presa   -  Noutăți - A fost aprobat Planul de activitate al ADR Sud și Bugetul pentru anul 2011 în cadrul Ședinței Consiliului Regional pentru Dezvoltare Sud

A fost aprobat Planul de activitate al ADR Sud și Bugetul pentru anul 2011 în cadrul Ședinței Consiliului Regional pentru Dezvoltare Sud

   
24.01.2011   2489 Accesări  

Reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor împreună cu membrii Consiliului Regional pentru Dezvoltare Sud, angajați ai Agenției de Dezvoltare Sud și experții proiectului MDRD „Moldova: Cooperare în dezvoltarea regională” s-au întrunit la data de 21 ianuarie 2011, în cadrul ședinței Consiliului de Dezvoltare Sud de la Cimișlia, pentru a face bilanțul activităților pentru anul 2010, precum și pentru a discuta obiectivele și perspectivele în activitatea ADR Sud pentru 2011.

Dl Marcel Răducan, ministrul dezvoltării regionale și construcțiilor, prezent la eveniment, a menționat în mesajul de salut că rolul ADR Sud este de: a susține și de a participa la dezvoltarea social-economică a regiunii în parteneriat cu actorii locali; a gestiona competent și eficient programele și proiectele finanțate din fondurile alocate pentru dezvoltarea regională; a iniția programe pentru promovarea strategică a Regiunii Sud și a atrage noi resurse de îmbunătățire a calității vieții locuitorilor.

Pe parcursul anului 2010 ADR Sud a reușit să angajeze și să instruiască personalul agenției, să doteze cu echipament oficiul ADR - ului, să finalizeze, să consulte și să aprobe Strategia de Dezvoltare Regională Sud, să participe la organizarea primului Apel de Propuneri de Proiecte. De asemenea, în acest an echipa ADR Sud a reușit să stabilească relații de parteneriat regional și să semneze acordurile de colaborare cu APL de nivel I și II, cu Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) și ONG Contact-Cahul.

Dna Maria Culeșov, directorul ADR Sud, a specificat că una din activitățile prioritare ale agenției în acest an a fost identificarea și finanțarea proiectelor de dezvoltare regională. Astfel, s-a reușit lansarea procesului de implementare a proiectelor:

·         „Apă curată pentru comunitățile bazinului r. Prut” s. Manta, r. Cahul;

·         „Eficientizarea managementului deșeurilor solide în RDS” Agenția de Dezvoltare Regională Sud;

·         „Reparația podului peste r. Cogîlnic de pe str. Matrosov și secțiunea de drum adiacentă autostrăzii internaționale Chișinău-Tarutino-Odesa, din or. Basarabeasca”.

De asemenea, Societatea Germană pentru Cooperare Internațională (GIZ) a aprobat spre finanțare proiectul „Aprovizionarea cu apa potabilă a locuitorilor s. Roșu” r. Cahul.

În anul 2011 echipa ADR Sud va continua implementarea politicilor de dezvoltare regională, fiind testate mecanismele de finanțare a programelor și proiectelor. Unul din scopurile prioritare pentru acest an ține de identificarea, aprobarea și implementarea proiectelor de dezvoltare regională în conformitate cu prioritățile stabilite în Strategia de Dezvoltare Regională Sud. Finanțarea ADR Sud în anul 2011 va fi asigurată preponderent din Fondul Național de Dezvoltare Regională, precum și din alte surse identificate de către agenție.

Membrii Consiliului Regional pentru Dezvoltare Sud au aprobat Planul de activitate al ADR Sud și Bugetul pentru anul 2011 și au apreciat activitatea ADR Sud pentru anul 2010 cu calificativul „bine”.