Prima   -  Presa   -  Noutăți - Conferința de încheiere a Proiectului “Moldova: Cooperare în Dezvoltarea Regională„ (MDRD)

Conferința de încheiere a Proiectului “Moldova: Cooperare în Dezvoltarea Regională„ (MDRD)

   
31.01.2011   2895 Accesări  

 Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și Agențiile de Dezvoltare Regionale în prezența Prim-ministrului Vlad Filat și al viceprim-ministrului Valeriu Lazăr, ministrul economiei, au prezentat evoluția dezvoltării regionale a țării în cadrul unei conferințe cu genericul "Realizări și provocări în dezvoltarea regională în contextul cooperării internaționale", care s-a desfășurat la data de 28 ianuarie 2011 la Chișinău.  

Conferința a întrunit reprezentați ai Guvernului, societății civile, mediului de afaceri, precum și ai autorităților publice locale din cadrul regiunilor, care au fost invitați să expună viziuni asupra dezvoltării regionale a Republicii Moldova și propuneri pentru a realiza o dezvoltare social-economică echilibrată și durabilă pe întreg teritoriul țării.

De asemenea, conferința a marchat încheierea Proiectului "Moldova: Cooperare în Dezvoltarea Regională" (MDRD), care a asistat Guvernul pe parcursul anilor 2008-2010 în lansarea politicii de dezvoltare regională și dezvoltarea capacităților instituționale pentru implementarea acestei politici în Regiunile de Dezvoltare Sud, Centru și Nord. Proiectul a fost implementat de Consorțiumul format din Oxford Policy Management, Universitatea Birmingham (UK) și Institutul de Politici Publice (RM) cu susținerea financiară a Departamentului Guvernului  Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord pentru Dezvoltare Internațională (DFID) și Agenția Suedeză pentru Dezvoltare Internațională (SIDA).

În cadrul conferinței, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și Agențiile de Dezvoltare Regională au prezintat participanților progresele atinse, lecțiile învățate în procesul de dezvoltare regională, precum și prioritățile de dezvoltare a regiunilor din Republica Moldova.

Dna Maria Culeșov, directorul ADR Sud, a menționat că realizările majore în dezvoltarea regională a Republicii Moldova se referă la crearea cadrului instituțional care coordonează și implementează politica respectivă. În acest context, a fost instituit Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, au fost lansate Agențiile de Dezvoltare Regională în Sudul, Centrul și Nordul țării, au fost reunite într-un cadru comun autoritățile publice locale, societatea civilă și mediul de afaceri prin crearea Consiliilor regionale de dezvoltare, care decid în mod participativ asupra priorităților de dezvoltare a regiunilor.

 

De asemenea, au fost elaborate, prin consultare cu autoritățile publice locale și societatea civilă și aprobate Strategiile de dezvoltare a fiecărei regiuni, care stabilesc prioritățile de dezvoltare, ce vizează domeniul de reabilitare a infrastructurii fizice, diversificare a economiei și susținere a sectorului privat, îmbunătățire a factorilor de mediu și atractivității turistice.

În contextul implementării politicii de dezvoltare regională, 56 de proiecte de dezvoltare regională  au fost selectate și aprobate pentru finanțare în perioada 2010-2012 din Fondul național pentru dezvoltare regională. Iar 14 proiecte de dezvoltare regională,  au fost lansate la sfîrșitul anului 2010, în suma de 110 mln lei cu finanțare din Fondul național pentru dezvoltare regională, completat în anul 2010 cu circa 1,75 milioane de Euro, oferiți în formă de ajutor nerambursabil de Guvernul Marii Britanii în baza Memorandumului de înțelegere dintre DFID și Guvernul Republicii Moldova.

Prezentarea dnei Maria Culeșov