Prima   -  Presa   -  Noutăți - Agenția de Dezvoltare Regională Sud fortifică cunoștințele despre Dezvoltarea Regională

Agenția de Dezvoltare Regională Sud fortifică cunoștințele despre Dezvoltarea Regională

   
01.02.2011   2880 Accesări  

Astăzi, 1 februarie 2011, în raionul Cimișlia  a avut loc un atelier de lucru cu APL-urile de nivelul I și II din raion pentru a identifica problemele și necesitățile localităților. Deschiderea evenimentului a fost făcută de către dl Tudor Căpățînă, președintele raionului Cimișlia, care a exprimat părerile de bine referitor la organizarea acestui atelier și inițierea propriu-zisă a procesului de identificare a soluțiilor de îmbunătățire a situației din raion.

Primul punct din Agenda zilei a fost acordat dnei Maria Culeșov,  directorul ADR Sud, pentru a prezenta oportunitățile Dezvoltării Regionale.

Dna Maria Culeșov  în cadrul prezentării a menționat că activitatea Agenției este ghidată de Strategia de Dezvoltare Regională Sud, documentul strategic pentru facilitarea și stimularea dezvoltării economice și sociale la nivelul regiunii care include următoarele priorități:

  1. Reabilitarea infrastructurii fizice;
  2. Diversificarea economiei și susținerea dezvoltării sectorului privat;
  3. Îmbunătățirea factorilor de mediu și a atractivității turistice.

Cu părere de rău a fost precizat faptul că raionul Cimișlia nu are o Strategie de dezvoltare socio-economică a raionului cum au celelalte raioane din Regiunea Sud.

Misiunea ADR Sud este:

  • de a se implica în programarea strategică a dezvoltării social-economice a regiunii în parteneriat cu actorii locali,
  • de a gestiona competent și eficient programele și proiectele finanțate din fondurile alocate pentru dezvoltarea regională,
  • de a iniția programe pentru promovarea strategică a regiunii sud și
  • de a atrage noi resurse cu impact benefic asupra calității vieții locuitorilor regiunii.

Astfel, prin intermediul ADR Sud autoritățile locale, ONG-urile și antreprenorii din regiune au acces la fondurile destinate dezvoltării regionale și atragerea investițiilor în sectorul productiv, infrastructură, educație, sănătate, dezvoltare locală, ÎMM.

La finele prezentării s-a menționat că ADR Sud oferă consultanță și suport aplicanților în procesul de identificare și pregătire a proiectelor de dezvoltare regională, iar în timpul cel mai apropiat urmează ca ADR Sud  să organizeze Ateliere de lucru în fiecare centru raional din Regiunea Sud pentru a identifica ideile de proiecte și a facilita crearea  parteneriatelor regionale.