Prima   -  Presa   -  Noutăți - Cluster Club în domeniul dezvoltării regionale

Cluster Club în domeniul dezvoltării regionale

   
04.02.2011   2252 Accesări  

Centrul CONTACT - Cahul în colaborare cu Agenția de Dezvoltare Regională Sud a organizat la 3 februarie 2011 la Cahul clubul de discuții - Cluster Club în domeniul dezvoltării regionale. Evenimentul a avut loc  în cadrul proiectului „De la dezvoltarea locală - la dezvoltarea regională a R. Moldova" implementat de CONTACT - Cahul în cadrul programului  "Consolidarea Societății Civile în Moldova", având ca scop crearea condițiilor pentru discutarea mersului implementării politicilor de dezvoltare regională în R. Moldova și în Regiunea de Dezvoltare Sud, cît și identificarea căilor și soluțiilor de amplificare a acestui proces. La eveniment au participat 49 persoane reprezentând APL nivel I și II, ONG-uri, colaboratori ai Agenției de Dezvoltare Regională Sud, reprezentantul Birolului de Cooperare Internațională al Germaniei (GIZ) , reprezentanți ai mediului academic (Universitatea de Stat "B.P.Hașdeu" Cahul și Colegiul Industrial-Pedagogic Cahul), consultanți naționali și experți în domeniul dezvoltării regionale din cadrul proiectului DFID "Moldova: cooperare pentru dezvoltare regională", mass-media națională și locală, unii reprezentanți ai mediului de afaceri, studenți masteranzi.                      

După panelul de deschidere au avut loc 2 sesiuni de lucru. În cadrul primei sesiuni cu tema: "Dezvoltarea regională a R Moldova: între prezent și viitor" participanții au audiat  3 prezentări:" Realizări și provocări în dezvoltarea regională a R. Moldova" făcută de D-na S.  Corobceanu,  consultant național în dezvoltare regională; prezentarea  "Contribuția ADR Sud la implementarea Strategiei de Dezvoltare Regională Sud în anul 2010" expusă de D-na  M. Culeșov, director Agenția de Dezvoltare Regională Sud și prezentarea „Regiunea de Dezvoltare Sud- potențial economic, competitivitate și perspective de dezvoltare" propusă spre audiție de D-l   A. Popa, doctor habilitat în economie,  rector Universitatea de Stat "B.P.Hașdeu" din Cahul. În cadrul prezentărilor au fost punctate cele mai importante momente ce țin de mersul implementării politicilor de dezvoltare regională, succese înregistrate, tendințe de dezvoltare, provocări și constrângeri. În prezentarea sa, D-ul Popa a vorbit despre abordarea strategică a dezvoltării regionale cu accent pe dezvoltarea economică, menționând mai multe caracteristici ale RDS, s-a referit la rezervele existente în domeniul avantajelor competitive și inovaționale ale regiunii,  a propus idei și acțiuni care ar impulsiona dezvoltarea economică regională.                                     

A doua sesiune a fost una interactivă axată pe discutarea „Rolului actorilor sociali în implementarea politicilor de dezvoltare regională". Discuțiile au fost organizate în cadrul a 3 ateliere consecutive fiind abordat rolul APL, a ONG și a mediului academic în dezvoltarea regională. Participanții s-au implicat foarte activ în discuții, au vorbit despre probleme, dar mai mult despre posibile soluții, fiind propuse peste 20 sugestii la fiecare atelier. Propunerile conțin instrumente de lucru pentru ADR - uri, modalități de îmbunătățire a comunicării intra-regionale, de dezvoltare a parteneriatelor, anumite propuneri de modificări a legislației în domeniul dezvoltării regionale, idei de proiecte regionale și resurse existente ce necesită a fi valorificate în sprijinul dezvoltării regiunii de sud. Aceste propuneri vor fi redactate, expediate către instituțiile care activează în domeniul dezvoltării regionale, inclusiv către Ministerul Construcțiilor și Dezvoltării Regionale, fiind mediatizate pe larg.

                                                                         

Clusster Club-ul în domeniul dezvoltării regionale este una din primele activități de acest gen organizate în regiune, care a inițiat procesul de școlarizare a principalilor actori în domeniul dezvoltării regionale.