Prima   -  Presa   -  Noutăți - Sistemele de irigare din raioanele de sud vor fi reabilitate cu ajutorul SUA

Sistemele de irigare din raioanele de sud vor fi reabilitate cu ajutorul SUA

   
21.02.2011   6329 Accesări   1 Comentarii

  400 de milioane de lei pierde anual Republica Moldova din cauza lipsei irigării.

Unsprezece sisteme de irigare din raioanele Cahul, Leova, Nisporeni, Orhei, Criuleni, Dubăsari, Anenii Noi și Ungheni vor fi reabilitate de Fondul Provocările Mileniului Moldova în cadrul Programului Compact, relatează gazetadesud.md

Banii pentru reînnoirea sistemelor centralizate de irigare sunt acordați în formă de ajutor nerambursabil de către Guvernul Statelor Unite ale Americii, în baza unui acord semnat acum un an cu Guvernului Republicii Moldova.

Avem șansa să decidem cum folosim apa pentru irigare

Nici nu are rost să mai întrebăm de ce este necesară extinderea irigării în agricultură în condițiile când secetele sunt tot mai frecvente în Moldova. În plus, irigarea poate spori productivitatea agricolă de cel puțin două ori, în special a produselor de valoare înaltă, care pot fi vândute atât pe piața internă, cât și pe cea externă.

După reabilitare, cele 11 sisteme de irigare Chircani-Zârnești, Blindești, Grozești, Leova Sud, Cahul, Jora de Jos, Lopatna, Coșnița, Criuleni, Puhăceni, Roșcani, care acoperă o suprafață de până la 15 mii hectare de teren agricol, vor fi administrate de Asociațiile Utilizatorilor de Apă pentru irigație, create în conformitate cu prevederile Legii privind Asociațiile Utilizatorilor de Apă pentru irigare, intrată în vigoare în septembrie 2010.

Producătorii agricoli vor stabili când și la ce preț să distribuie apă pentru irigare

Noua lege le permite producătorilor agricoli să gestioneze singuri sistemele de irigare. Potrivit acestei legi, Asociațiile Utilizatorilor de Apă pentru irigare pot fi create de proprietarii de teren agricol și cei care arendează teren în aria de deservire a unui sistem de irigare, fie sunt persoane fizice, fie juridice.

Devenind membri ai Asociațiilor, producătorii agricoli pot participa la stabilirea prețului apei pentru irigare, la administrarea și exploatarea sistemului de irigare din cadrul ariei sale de deservire, la întreținerea și îmbunătățirea sistemului de irigare, la stabilirea limitei pentru consumul de apă pentru irigare etc. De asemenea, membrii Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pot pretinde la un preț preferențial la apa distribuită pentru irigare comparativ cu alți utilizatori de apă care nu sunt membri ai Asociațiilor.

Pentru crearea noilor Asociații, un grup de experți din partea Programului Compact se află începând cu 8 februarie în localitățile din aria sistemelor de irigare, ce vor fi reabilitate, pentru a-i ajuta pe producătorii agricoli să le constituie. Aceste asociații urmează să fie create benevol de proprietarii de terenuri agricole și de întreprinderile care arendează sau prelucrează propriul teren agricol. Dar este important ca producătorii agricoli să conștientizeze cât de necesar este să se implice în formarea și, mai târziu, în activitatea Asociațiilor pentru a menține și administra eficient sistemele de irigare reabilitate.

 

Totodată, datorită faptului că Asociația Utilizatorilor de Apă pentru irigare este o organizație autonomă și necomercială, aceasta va putea să atragă investiții din alte surse pentru a îmbunătăți sistemul de irigare care deservește membrii Asociației. Reabilitarea sistemelor centralizate de irigare din cadrul Programului Compact este un exemplu elocvent în acest sens.

Necesitățile de apă cresc continuu

Din cauza secetelor, care devin tot mai frecvente, mai puțini producători agricoli se aventurează să cultive legume, fructe și alte culturi agricole, care necesită apă pentru a obține o cantitate și o calitate corespunzătoare a produselor. Trebuie să recunoaștem că astăzi agricultura înfruntă un deficit de precipitații atmosferice. Pentru comparație, în perioada caldă a anului, aprovizionarea naturală cu apă a fructelor, pomușoarelor și legumelor constituie numai 40-60% din cantitatea necesară. Lipsa precipitațiilor nu ar fi o problemă atât de acută dacă ar fi accesibilă irigarea din sursele de apă de suprafață precum râurile Nistru și Prut.

Potrivit unor estimări ale specialiștilor, din cauza lipsei irigării Republica Moldova are pierderi anuale de 400 milioane de lei. Iar aceste pierderi le suportă fiecare agricultor în parte. Deficitul de apă afectează calitatea și productivitatea în sectorul agricol, inclusiv siguranța alimentară a țării, lucru deja dovedit și de faptul că Moldova s-a transformat într-un importator net al culturile tradițional crescute, importând masiv peste 88 mii tone de legume, cum sunt cartofii, roșiile, ceapa, varza, morcovul, sfecla roșie și altele, care anterior au fost cultivate nu doar pentru necesități interne dar și pentru export. În ultimii ani, însă, importul acestor legume crește constant, iar exportul lor are o tendință generală de descreștere continuă. Și asta în timp ce producătorii agricoli autohtoni își plâng de jale că nu au unde să-și vândă marfa.

De ce nu avem irigare?

Sursele de apă recomandate pentru irigare, cum ar fi râurile Nistru și Prut, ar fi suficiente pentru irigarea a circa 400 de mii de hectare de teren agricol. Problema constă în sistemele centralizate de irigare care astăzi nu mai sunt viabile, iar gestionarea lor a devenit ineficientă din mai multe cauze. Sistemele actuale de irigare sunt depășite de timp. Nu s-a mai investit în reabilitarea și modernizarea acestor sisteme ani în șir. De exemplu, sistemul centralizat de irigare Cahul, care acoperă o suprafață de circa 2000 de hectare de teren agricol, sau sistemul centralizat de irigare Grozești, utilizat pentru irigarea a circa 1000 de hectare, au fost construite în 1963 și de atunci nu au mai fost reabilitate. În asemenea situații sunt alte zeci de sisteme de irigare.

Astăzi în Republica Moldova sunt 78 sisteme centralizate de irigare, dar care irigă doar 34 de mii de hectare de teren agricol. Rămân însă nevalorificate circa 100 de mii de hectare de teren agricol.

În același timp, nici sisteme le care funcționează și irigă terenurile agricole nu corespund cerințelor pe care le au agricultorii. Producătorii agricoli cresc diferite culturi, care necesită apă în perioade diferite și în cantități diferite. Or, azi toți trebuie să se conformeze unui singur regim. Au fost atestate și situații când producătorii agricoli și-au compromis recoltele din cauza nefuncționării sistemului de irigare în perioadele când aveau nevoie de apă pentru culturile agricole.

De aceea, schimbările climaterice și dezvoltarea agriculturii impune noi abordări în gestionarea resurselor existente pentru a asigura securitatea alimentară a țării și a permite fermierilor să obțină beneficii cât mai mari.

Și sa nu uităm că nici o tehnologie de creștere a produselor agricole, oricât de avansată nu ar fi ea, nu poate asigura calitate și productivitate fără irigare. Dacă dorim să fim competitivi, să avem piață de desfacere la noi acasă și în străinătate, avem nevoie de calitate și productivitate.

Sursa: Gazetadesud.md