Prima   -  Presa   -  Noutăți - Localitățile Manta, Pașcani și Crihana Veche din r. Cahul vor avea apă potabilă din banii Fondului Național pentru Dezvoltare Regională.

Localitățile Manta, Pașcani și Crihana Veche din r. Cahul vor avea apă potabilă din banii Fondului Național pentru Dezvoltare Regională.

   
25.02.2011   4071 Accesări  

La data de 24 februarie 2011, în com. Manta, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor în colaborare cu Agenția de Dezvoltare Regională Sud și primăria comunei Manta, au lansat   proiectului de dezvoltare regională „Apă curată pentru comunitățile bazinului rîului Prut".

Acest proiect va contribui la dezvoltarea social-economică și îmbunătățirea condițiilor de sănătate și de mediu în regiunea bazinului rîului Prut prin implementarea unui sistem de management integrat calitate-mediu-igiena. Proiectul prevede construirea infrastructurii adecvate și durabile de alimentare cu apă pentru localitățile Manta, Pașcani și Crihana Veche, prin extinderea sistemului centralizat de alimentare cu apă al or. Cahul și creșterea gradului de acces al populației la aceste servicii. În urma proiectului vor beneficia un număr de circa 9600 locuitori: 4100 în satul Manta și Pașcani, 5500 în Crihana Veche. Acțiunea proiectului propus este în conformitate cu obiectivele și prioritățile din Apelul de proiecte, incluse în Strategiile regionale de dezvoltare, astfel cum este prevăzut în Prioritatea 1, Masura 1.1 "Reabilitarea și construcția rețelelor de apă, de canalizare și a stațiilor de epurare".

Accesul la apă potabilă și serviciile de canalizare sunt printre cele mai mari priorități a locuitorilor din satele Manta și Crihana Veche, deoarece sursele de apă sunt distribuite neuniform în teritoriu, iar calitatea ei, în foarte multe cazuri, nu corespunde standardelor naționale existente.

   Ținînd cont de faptul că  în prezent localitățile din zona proiectului se confruntă cu problema lipsei sistemului de apă potabilă  și calitatea proastă a apelor din fîntînile de mină care afectează sanatatea populației, proiectul va contribui la îmbunătățirea condițiilor de viață ale locuitorilor și va crea premisele pentru îmbunătățirea situației economice, sociale și ecologice în zonă, asigurînd beneficiarii cu apă potabilă în conformitate cu standardele UE și naționale.

Proiectul va fi finanțat din sursele Fondului Național de Dezvoltare Regională și implementat pe o perioadă de 18 luni de către Agenția de Dezvoltare Regională Sud.  

Dna Maria Culeșov, directorul ADR Sud, a menționat despre specificul proiectului și a vorbit despre necesitatea stringentă de implementare a unui astfel de proiect în aceste localități.

La finele evenimentului ADR Sud,  primăria com. Manta și partenerii proiectului, au semnat un acord de parteneriat  pentru a asigura implimentarea cu succes a proiectului.

Pentru detalii contactați responsabilul de relații cu publicul: Viorica Cecan,  la tel: 241-26286  și e-mail: office@adrsud.md sau accesați pagina web: www.adrsud.md