Prima   -  Presa   -  Noutăți - PROIECTUL UE ”GUVERNAREA DEȘEURILOR„ A INIȚIAT DISCUȚII PRIVIND OPȚIUNILE INSTITUȚIONALE ALE SISTEMULUI DE GESTIONARE A DEȘEURILOR IN REGIUNEA DE DEZVOLTARE SUD.

PROIECTUL UE ”GUVERNAREA DEȘEURILOR„ A INIȚIAT DISCUȚII PRIVIND OPȚIUNILE INSTITUȚIONALE ALE SISTEMULUI DE GESTIONARE A DEȘEURILOR IN REGIUNEA DE DEZVOLTARE SUD.

   
04.04.2011   1815 Accesări  

Vineri, 1 aprilie 2011 proiectul UE„Guvernarea deșeurilor - IEVP Est" în cooperare cu ADR-Sud a organizat un atelier de formare pentru autoritățile publice locale privind cadrul instituțional de gestionare a deșeurilor la nivel regional.

În cadrul  atelierului de lucru au fost discutate următoarele obiective:

i)          Prezentarea viziunii în ansamblu a actualului cadru legal și instituțional privind gestionarea deșeurilor în Republica Moldova, punând accentul pe aspectele necesare pentru a fi îmbunătățite;

ii)         prezentarea aspectelor  cheie care trebuie să fie considerate pentru obținerea  sistemului regional operațional de gestionare a deșeurilor;

iii)        pentru a oferi o imagine amplă  cu privire la eventualul cadru instituțional au fost propuse și discutate opțiuni și soluții pentru sistemul regional de gestionare a deșeurilor.

Printre participanții la instruire au fost reprezentanți ai autorităților publice locale și raionale, directorii de servicii de salubritate municipale, reprezentanți ai inspecțiilor ecologice, ONG-urile și mass-media. 

Atelierul a fost ghidat de către o echipa de specialiști compusă din reprezentanți ai ministerelor de ramură și experții proiectului.

Dna Tamara Guvir, Ministerul Mediului, a prezentat o vedere în ansamblu a actualului cadru legal privind gestionarea actuală a deșeurilor, care cuprinde organizarea serviciului de salubrizare și aspecte de concesionare a serviciilor publice de gospodărie comunală.

Dna Valentina Pleșca, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor,  a trecut în revista proiectele finanțate din Fondul Național de Dezvoltarea Regională privind gestionarea deșeurilor, care sunt în proces de derulare în Republica Moldova. Mai detaliat a fost prezentat aspectul creării sistemului de Parteneriat Public Privat, prin prisma proiectului pilot „Extinderea sistemului integrat de management al deșeurilor solide al orașului Șoldănești în 7 localități din raioanele Șoldănești și Rezina".  

Dl Doug Hickman, expert instituțional al proiectului, în discursul său a propus spre discuție aspecte ce țin de aranjamente instituționale de gestionare a deșeurilor la nivel regional în Regiunea de Dezvoltare Sud: Evaluarea problemelor-cheie și identificarea soluțiilor. Participanții în cadrul grupurilor au lucrat asupra identificării opțiunilor alternative pentru crearea noilor structuri instituționale de gestionarea a deșeurilor în Regiunea SUD. Printre opțiunile propuse au fost:

  • Delegarea rolurilor instituționale unei entități existente
  • Crearea unei "Asociații a Municipiilor"
  • Crearea unei "Autorități de gestionare a deșeurilor".

 În urma discuțiilor participanții au decis că pentru Regiunea Sud cea mai preferată opțiune va fi crearea unei "Asociații pentru gesionarea deșeurilor" ghidată de Adunarea Generală, compusă din organe de conducere ce reprezintă interesele tuturor părților implicate (Consiliul administrativ/comitetul executiv).

De asemenea s-a convenit ca Asociația pentru gestionare deșeurilor va avea subcomitete pentru fiecare subregiune formată pentru 2-3 raioane. 

Dna Tatiana Țugui, coordonatorul proiectului, a concluzionat că decizia comună de astăzi privind crearea unei "Asociații pentru gestionarea deșeurilor" este mult așteptată și se înscrie perfect în politica statului de dezvoltare regională, și în special în regionalizarea serviciilor comunale, inclusiv a celor de colectare și eliminare a deșeurilor. Crearea structurilor regionale va contribui la dezvoltarea și îmbunătățirea acestor servicii cît și ne va oferi șanse mari pentru  atragerea investițiilor în acest sector, în scopul prevenirii poluării mediului și utilizării raționale a resurselor naturale.

Proiectul „Guvernarea deșeurilor - IEVP Est", finanțat de UE  în cadrul Instrumentului European de Vecinătate și Parteneriat (IEVP), are ca obiectiv, prin cooperarea tehnică și sprijin să asiste țările partenere din regiune, în eforturile lor de a reduce riscurile generate de gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor, care astfel  creează  riscuri de poluare a mediului și resurselor naturale în comunitate.
Proiectul este implementat de consorțiu condus de Eptisa (Companie Spaniolă internațională de consultanță). Alți membri ai consorțiului sunt Project Management Group (Irlanda), Fichtner (Germania), PlanMiljo (Danemarca), Centrul Regional de Mediu pentru Caucaz (Georgia), și Wasteaware (Marea Britanie).

Persona de contact: Dna Tatiana Tugui (ttugui@eptisa.com) coordonator de proiect in RM.
str. Cosmonăuților 9, bir. 736, MD-2005, Chișinău, Republica Moldova tel/fax: (+373 22) 22-25-42, www.wastegovernance.org