Prima   -  Presa   -  Noutăți - Pentru a atrage cît mai multe fonduri europene pentru dezvoltarea regională, Republica Moldova trebuie să își fortifice capacitatea instituțională și umană

Pentru a atrage cît mai multe fonduri europene pentru dezvoltarea regională, Republica Moldova trebuie să își fortifice capacitatea instituțională și umană

   
19.05.2011   1072 Accesări  

Dezvoltarea regională este o prioritate strategică a RM, care duce la impulsionarea și diversificarea activităților economice, precum și la stimularea investițiilor în sectorul privat. Or, acest domeniu, odată ce beneficiază de atenția și resursele financiare cuvenite, contribuie la progrese sectoriale, cum ar fi: politica agricolă, politica socială, politica de protecție a mediului, politica de dezvoltare a întreprinderilor mici și mijlocii.

Pentru a beneficia de fondurile europene alocate pe dimensiunea dezvoltării regionale, Republica Moldova trebuie să-și fortifice capacitățile instituționale și umane, oferind garanții că respectivele resurse vor fi utilizate strict conform destinației prevăzute în Programele de finanțare. În negocierile cu Comisia Europeană, autoritățile trebuie să insiste pentru a obține creșterea fondurilor pentru programe de cooperare transfrontalieră, dar și a celor disponibile prin intermediul Politicii Europene de Vecinătate și Parteneriatului Estic. Astfel, aproximativ 7 milioane de euro vor fi disponibile pentru RM în perioada 2012-2013, în cadrul Parteneriatului Estic, prin proiectele-pilot de dezvoltare regională.

La rândul lor, autoritățile naționale trebuie să asigure creșterea alocărilor prin intermediul Fondului Național pentru Dezvoltare Regională. De asemenea, e nevoie de a implementa reforme, care să ducă la crearea unui climat favorabil pentru creșterea investițiilor în economia națională. Însă, dezvoltarea și implementarea politicilor regionale ține nu doar de instituțiile statului, ci și de sectorul privat și non-guvernamental. Implicarea acestora din urmă în procesul de dezvoltare regională, prin parteneriate, ar reprezenta o valoare adăugată în atingerea scopurilor comune.

Acestea sunt principalele concluzii ale Grupului de lucru pe agricultură și dezvoltare regională al Convenției Naționale pentru Integrarea Europeană. Recomandările reprezintă produsul unei mese rotunde desfășurate la 19 mai, ora 10:00, la care au participat funcționari ai administrației publice centrale și locale, experți independenți.Propunerile au fost susținute de majoritatea celor 20 de participanți. Aceștia au votat în unanimitate un pachet de recomandări, care vor fi transmise Guvernului RM:

  • Negocierea cu Comisia Europeană a următoarelor aspecte:

- extinderea facilităților pentru investiții și alocarea de fonduri pentru inițiative regionale, cum ar fi în cadrul Strategiei Dunărene;
- mai multe finanțări flexibile (de exemplu, în caz de dezastre naturale, cum ar fi inundațiile);
- introducerea fazelor pilot pentru Programele de finanțare;
- simplificarea și reducerea constrângerilor administrative, printr-o coordonare mai bună a Fondurilor cu Programele Operaționale.

  • Sporirea numărului angajaților Guvernului, Ministerului Construcțiilor și Dezvoltării Regionale, Agențiilor de Dezvoltare Regională, pe dimensiunea dezvoltării regionale, și elaborarea unor fișe de post astfel încât să fie creată o structură stabilă, funcțională și operațională.
  • Instruirea personalului implicat în gestionarea programelor de dezvoltare regională.
  • Organizarea vizitelor de studiu atât în statele membre UE, cât și în statele partenere UE, pentru realizarea unui schimb de experiență și studierea bunelor practici.
  • Crearea unui mecanism de comunicare eficient între structurile statului, precum și între structurile statului și sectorul privat și non-guvernamental, ceea ce ar contribui la o mai bună desfășurare a activităților curente precum și pentru prevenirea eventualelor probleme.
  • Crearea mai multor pagini web care ar cuprinde informații detaliate referitor la conceptul de dezvoltare regională, cadrul instituțional și legal atât național, cât și internațional, situația R. Moldova, instrumentele de cooperare și dezvoltare regională, posibilități de aplicare, criterii de eligibilitate etc.
  • Crearea unei rețele de potențiali beneficiari care să recepționeze cu regularitate noutăți referitoare la recentele evoluții și potențialele posibilități de a obține finanțare pentru proiecte regionale.
  • Dezvoltarea mecanismului național de monitorizare și de evaluare a proiectelor realizate prin intermediul asistenței externe.
  • Promovarea cooperării în cadrul euroregiunilor existente, precum și asistență acordată procesului de instituire a unor noi euroregiuni (Euroregiunea Nistru).

 Pentru a asigura reprezentarea pe picior de egalitate a instituțiilor publice și celor non-guvernamentale, la masa rotundă au fost aleși doi co-președinți ai Grupului de lucru. Astfel, Veaceslav Guțuțui, viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, a fost delegat președinte din partea autorităților, iar Angela Secrieru, expert juridic la IDIS „Viitorul" - din partea societății civile. Candidatura Angelei Secrieru a fost votată în unanimitate de către participanții la eveniment.

Pe lângă grupul de lucru pe agricultură și dezvoltare regională, Convenția Națională pentru Integrarea Europeană mai include altele două: vize, frontiere și Transnistria; comerț, servicii, concurență. În total, vor avea loc patru runde de mese rotunde pe fiecare dintre cele trei grupuri de lucru.

Scopul meselor rotunde este de a aborda subiecte sensibile din fiecare domeniu, care necesită atenție și politici inteligente, pentru a le racorda la standardele europene. Iată de ce fiecare eveniment finalizează cu un pachet de recomandări, care sunt votate în mod democratic de participanții la mesele rotunde. Fiecare masă rotundă la care se întrunesc experții este urmată de o conferință de presă, unde sunt prezentate public recomandările de politici. Acest format este unul care reușește să permită atingerea consensului dintre autorități și societatea civilă pe formula politicilor care urmează a fi puse la punct și totodată în practică pentru a apropia Republica Moldova de Uniunea Europeană.

Proiectul „Convenția Națională pentru Integrarea Europeană" este implementat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul", Asociația pentru Politică Externă și Centrul Analitic Independent „Expert-Grup", în parteneriat cu Asociația Slovacă pentru Politică Externă, cu susținerea financiară a Ministerului Afacerilor Externe al Slovaciei. Scopul inițiativei este de a stimula dezbateri ample și de a formula recomandări pentru structurile guvernamentale, cu participarea societății civile, în vederea adoptării și implementării acquis-ului comunitar în Republica Moldova. Proiecte similare și-au demonstrat deja eficiența în Republica Slovacă, Serbia și Bosnia și Herțegovina. Paralel, un asemenea proiect este desfășurat și în Ucraina.

 Sursa: www.viitorul.org