Prima   -  Presa   -  Noutăți - Prima întrunire a Consiliul de coordonare a asistenței externe în domeniul dezvoltării regionale și construcțiilor, la Chișinău

Prima întrunire a Consiliul de coordonare a asistenței externe în domeniul dezvoltării regionale și construcțiilor, la Chișinău

   
15.06.2011   1454 Accesări  

Consiliului de coordonare a asistenței externe în domeniul dezvoltării regionale și construcțiilor s-a reunit în  primă ședință pentru a discuta prioritățile și mecanismele de coordonare a dialogului cu partenerii, inclusiv cu implicarea instituțiilor din domeniul dezvoltării regionale, adică Agențiile și Consiliile de dezvoltare regională.

„Ministerul este responsabil de implementarea politicii de dezvoltare regională la nivelul întregii țări, dar coordonarea politicilor este importantă și la nivelul regiunilor prin elaborarea și coordonarea de către Consiliile regionale și implementarea acestora de către Agențiile de dezvoltare regională. Avem aceste instituții în regiuni și trebuie să valorificăm activitatea lor" a menționat ministrul dezvoltării regionale și construcțiilor, Marcel Răducan, în mesajul de salut.  

Valentina Pleșca, directorul direcției generale dezvoltare regională a prezentat provocările în coordonarea asistenței externe pentru domeniu nominalizat, specificînd că asistența externă este necesară în elaborarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională și a planului de acțiuni privind implementarea ei în strânsă colaborare cu ministerele sectoriale și Cancelaria de Stat, o parte din acțiuni vor fi implementate cu suportul Proiectului Twinning finanțat de UE  2011-2013 și prin colaborarea mai strînsă cu proiectul PNUD „Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată" ; în consolidarea capacității instituționale a actorilor regionali (CRD, ADR, APL 1 și 2), precum și în sincronizarea politicii de descentralizare cu politica regională în dezvoltarea regiunilor.

De asemenea, Elena Bejenaru, directorul direcției arhitectură, construcții și locuințe a menționat că în domeniul construcțiilor prioritățile asistenței externe ar fi dezvoltarea durabilă spațială și urbană, modernizarea laboratoarelor din instituțiile subordonate ministerului, reabilitarea fondului de locuință construit în scopul eficienței energetice a clădirilor.

Totodată, Svetlana Rogov, șefa direcției relații internaționale a prezentat proiectele ce sunt în derulare la MDRC, a menționat susținerea partenerilor din Estonia, Cehia, Letonia, România și precizînd că reuniunea de astăzi va impulsiona dialogului cu parteneri externi, inclusiv cu  mediul de afaceri. .

 "A fost o oportunitate să beneficiem de ajutorul Agențiilor și Consiliilor de dezvoltare regională în diseminarea bunelor practici. Depășirea disparităților instituționale va permite dezvoltarea durabilă a regiunilor, iar promovarea parteneriatului instituțional este unul din obiectivele prioritare ale proiectului" a specificat Philipp Johansen, Reprezentantul GIZ în Moldova.

De asemenea, în cadrul reuniunii Philipp Johansen, a prezentat progresele înregistrate în cadrul proiectelor GIZ "Modernizarea Serviciilor Publice Locale in Republica Moldova" și "Dezvoltarea capacităților pentru Dezvoltarea Regională și Cooperarea Transfrontalieră în Republica Moldova"

Așteptările Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor sunt ca aceste ședințe ale Consiliului sectorial să contribuie la o bună programare, implementare și monitorizare a asistenței externe acordate.

 

 Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor