Prima   -  Presa   -  Noutăți - Oamenii și deșeurile sunt legați prin definiție. Seminar de instruire a formatorilor Comunicare privind Managementul Deșeurilor

Oamenii și deșeurile sunt legați prin definiție. Seminar de instruire a formatorilor Comunicare privind Managementul Deșeurilor

   
23.06.2011   1949 Accesări  

 

Oamenii și deșeurile sunt legați prin definiție, aceștia sunt producători și finanțatori de deșeuri și tot oamenii din zonele rurale cât și cei din zonele urbane ale Republicii Moldova se confruntă cu probleme dificile la capitolul gestionării deșeurilor. În direcția îmbunătățirii factorilor de mediu și sporirii calității vieții cotidiene, Agenția de Dezvoltare Regională Sud implementează proiectul ,,Eficientizarea Managementului Deșeurilor Solide în Regiunea de Sud". În cadrul proiectului s-a organizat  un seminar de instruire a formatorilor cu privire la pârghiile existente în societate prin care se face posibilă mediatizarea și școlarizarea populației.

          Seminarul vine să aducă lumină asupra capitolului comunicare și mediatizare din cadrul proiectului și responsabile pentru acest capitol vor fi ONG-urile din Regiunea Sud care vor propune cel mai interactiv plan de acțiuni. Familiarizarea participanților cu date generale  și noțiuni de bază, a fost primul pas făcu de către expertul din Marea Britanie, Stephen Bates. În urma exemplelor prezentate s-a concluzionat faptul că în inițierea unei campanii de școlarizare studiul sociologic  devine un element cheie cu ajutorul căruia se pot ținti punctele sensibile în demararea lucrărilor.

           Conform studiului prezentat publicul este producător de deșeuri și tot el este cel care se face responsabil de eșecurile în gestionarea acestuia. Implicarea lui în gestionarea deșeurilor nu se limitează doar la procesele de generare și de eliminare, dar la fiecare etapă a lanțului de gestionare a deșeurilor, chiar dacă acest lucru nu este uneori evident și rareori recunoscut de public. Scopul principal al campaniei de conștientizare este ca grupurile țintă să accepte faptul că sunt producători de deșeuri și situația care se prezită este într-adevăr una dificilă și necesită implicarea întregii societăți.

 La seminar au fost prezenți reprezentanți ai ONG-urilor din Regiunea Sud, reprezentanții ADR Sud și reprezentanții Eptisa.

          Stategia și exemplul altor țări fortifică ideea colectării selective și poate sprijini proiectul iar succesul înregistrat în alte colțuri ale planetei poate fi ușor raportat la rezultatele scontate în urma implementării proiectului, consideră directorul ADR Sud, Maria Culeșov care a  făcut un apel,  către cei prezenți în sală și de care depinde, într-o oarecare măsură, reușita implementării proiectului ,,Eficientizarea Managementului Deșeurilor Solide în Regiunea de Sud", în susținerea conceptului de colectare selectivă și de fortificare a mentalului colectiv adept al unei societăți curate și moderne.