Prima   -  Presa   -  Noutăți - Idei noi și gînduri optimiste pentru dezvoltarea Raionului Cimișlia

Idei noi și gînduri optimiste pentru dezvoltarea Raionului Cimișlia

   
10.08.2011   1482 Accesări  

Managementul deșeurilor, aprovizionarea cu apă și canalizare, starea proastă a drumurilor sunt câteva din cele mai presante și mai imperioase probleme care necesită o abordare strategică. Cel puțin astfel consideră primarii Raionului Cimișlia întruniți într-un atelier de identificare a ideilor de proiect organizat de Agenția de Dezvoltare Regională Sud în or. Cimișlia. Atelierul este primul din ciclul de 8 care se vor organiza în Regiunea de Dezvoltare Sud în vederea instruirii și identificării unor noi idei de proiecte adaptate la necesitățile fiecărui raion în parte.

          Scopul atelierului este identificarea ideilor viabile pentru proiecte de dezvoltare regională și prioritizarea lor. În cadrul atelierului au fost create condiții pentru implicarea autorităților publice locale de nivelul I și II și au fost prezentate criteriile de evaluare a proiectelor regionale. După o scurtă prezentare a activităților Agenției de Dezvoltare Regională Sud și a principiilor de Dezvoltare Regională, participanții au discutat despre deficiențele în dezvoltarea raionului și regiunii precum și despre riscurile și potențialul implicat.

În urma organizării câtorva grupuri de lucru au fost identificate mai multe idei de proiecte, printre care și unele cu caracter regional. Astfel cele mai multe idei se învârt în jurul colectării selective a deșeurilor și aprovizionării cu apă potabilă a satelor din raion precum și crearea zonelor de agrement. Idilii din Raion susțin astfel că implementarea cu succes a acestor proiecte va constitui o rampă pentru identificarea altor propuneri. Starea deplorabilă a drumurilor a stat la baza altor idei de proiecte de ordin raional și interregional.

Specialiștii ADR Sud au discutat cu reprezentanții APL pe marginea ideilor de proiecte și a prioritizării acestora precum și despre faptul că Apelul pentru propuneri de proiecte nu a fost încă lansat și activitatea dată este doar o activitate premergătoare lansării apelului. Actorii implicați în proces vor avea timp necesar pentru a transcrie ideile de proiecte în proiecte propriu zise și vor avea posibilitatea să le propună spre finanțare în perioada lansării apelului de propuneri de proiecte.