Prima   -  Presa   -  Noutăți - Ședință de informare a primarilor din Raionul Cahul cu privire la actualizarea Strategiei Socio-Economice

Ședință de informare a primarilor din Raionul Cahul cu privire la actualizarea Strategiei Socio-Economice

   
17.08.2011   1726 Accesări  

Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud cu susținerea Agenției de Cooperare Internatională a Germaniei, în cadrul proiectului ,,Modernizarea serviciilor comunale în Republica Moldova" au inițiat procesul de actualizare a Strategiei de Dezvoltare Socio-Economică a raionului Cahul, componenta Aprovizionare cu apă și canalizare. Suportul GIZ Moldova va consta în implicarea câtorva studenți din Germania în procesul de actualizare.

În cadrul ședinței, primarii din raionul Cahul au fost informați cu privire la procesul de actualizare a Strategiei, rolul APL-urilor și gradul de implicare a acestora, responsabilități și cerințe. Faptul că ei joacă un rol important în procesul de actualizare fiind confirmat și de chestionarele primite, din partea grupului de lucru, pe care le vor completa, informația fiind utilizată pentru prioritizarea necesităților locale.

Pentru început se propune identificarea soluțiilor de eficientizare a managementului serviciilor de apă și canalizare, inclusiv cooperarea intercomună în acest domeniu. Astfel vor fi elaborate recomandări pentru regionalizarea serviciului și includerea a mai multor localități într-un serviciu comun. Concomitent, luând în considerație abordarea colaborării intercomunale vor fi elaborate recomandări pentru fiecare localitate în parte.

 O precondiție pentru procesul de actualizare  este prioritizarea necesităților locale. Din motiv că, și resursele bugetului local, și posibilitățile de atragere a investițiilor din exterior nu sunt ușor de gestionat, problemele cu care se confruntă fiecare localitate diferă de la caz la caz și abordarea lor concomitentă nu va duce la rezultatul scontat, astfel prioritizarea necesităților și, ulterior a investițiilor va fi primul pas în depășirea dificultăților privind componenta apă și canalizare.